Syyttömiä nuoria epäilleelle poliisille oikeusasiamiehen moite

Julkaistu:

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut lieviä huomautuksia tunnetulle rikospoliisille ja Väkivaltarikostutkijat ry:n puuhamiehelle huolimattomasta menettelystä kuulustelukutsun osalta ja epäasiallisesta kielenkäytöstä.
Poliisi erehtyi myös siinä, että hän luuli nuoren parin syyllistyneen ryöstöön, vaikka he olivat täysin syyttömiä.

Poliisi ehti tehdä syyttömälle naiselle kotietsinnän, samoin tämän poikaystävälle, joka vietiin poliisiasemalle kuulusteluihin. Myöhemmin kotietsinnän jälkeen poliisi nouti myös naisen kuulusteluihin kesken työpäivän tovereiden silmien edestä, kunnes huomasi erehdyksen myöhemmin.

Viikon kuluttua nainen määrättiin uudestaan kuulusteluun. Kun hän ilmoitti, että erehdyksestä oli jo sovittu, ylikonstaapeli intti tytön koko nimeä ja huomasi vasta sitten, että hän oli tavoitellut väärää henkilöä.

Ällistyttävä oli kokeneen rikosylikonstaapelin uusin sovintoehdotus: "Tulen sinun luoksesi pihalle, niin voit antaa lumipesun".

Samalla nuorille ilmoitettiin, ettei poliisi voi pyytää anteeksi.

Apulaisoikeusasiamies tulkitsi lieventäväksi asianhaaraksi sen, että poliisi palautti väärin perustein kiinni otetun poikaystävän autolla tämän työpaikalle.

Lumipesu-ehdotusta pidettiin huumorin yrityksenä. Pajuoja sanoo kuitenkin leikkisän tyylin olevan vastoin hyvää virkamiestapaa.

Helsingin poliisilaitos on suostunut nuorille mahdollisesti aiheutuneiden haitan ja mielipahan korvaamisesta, sanoo poliisikomentaja Jukka Riikonen lausunnossaan.

Tapahtumasarjaa pidetään kuitenkin lievänä. Myös väärien henkilöiden kiinniotto vakavien rikosten selvittelyssä on kohtalaisen yleistä, vakuuttaa poliisi.

Nuoret ovat järkyttyneitä oudosta tapahtumasarjasta. He joutuivat väärällä tavalla ensikosketukseen poliisiviranomaisten tutkimustyön kanssa.

Apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio pitää tapahtunutta valitettavana ja sanoo, että se otetaan vastedes esimerkkinä huomioon poliisien koulutustilanteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt