Kotimaa

Näin suomalaisia höynäytettiin vuonna 1963

Julkaistu:

Kun Britannian pääministeri Harold MacMillan vieraili vuonna 1963 Suomessa, suomalaiset olivat haltioissaan.

Vieras kehui isäntämaata vuolaasti tavalla, johon Suomessa ei ollut totuttu. Maineestaan epävarmat suomalaiset olivat ylpeitä, kun ulkomainen arvovieras osasi antaa arvoa pienelle pohjoiselle maalle.

Totuus tapahtumasta on kuitenkin on aivan toinen; suomalaisia höynäytettiin kehuilla enemmän tai vähemmän perusteellisesti.

Ulkoministeriön tutkija ja tietokirjailija Jussi Pekkarinen kertoo Britannian ulkoministeriön arkistotietojen perusteella vierailun taustoista tulevassa kirjassaan, joka käsittelee Suomen Lontoon-lähetystön historiaa. Kirja ilmestyy kesällä.

Vierailua pidettiin Britanniassa täysin pakkopullana ja merkityksettömänä. Jotain piti siis keksiä suomalaisten varalle.

– Suomalaiset ovat tyytyväisiä jos heidän pääkaupunkiaan ja varsinkin sen nykyaikaista ja arkkitehtonisesti laadukasta rakennuskantaa kehutaan. Myös Suomen teollisuuden tehokkuutta ja nykyaikaisuutta on hyvä ylistää. Kannattaa myös ihailla maaseutua ja lopuksi lausua, että Suomen kansan tarmokkuus ja ystävällisyys brittejä kohtaan ovat jääneet päällimmäisinä vaikutelmina mieleen, ehdotti ulkoministeriö.

Pääministeri tekikin työtä käskettyä.

Nootti muutti brittien asenteitaPekkarinen muistuttaa, ettei vieras kehunut Suomen arkkitehtuuria sen itsensä takia vaan koska uskoi suomalaisten sitä odottavan ja ilahtuvan ylisanoista.

Taustalla oli politiikka. Sekä Britannia että Yhdysvallat olivat vuonna 1961 tunnustaneet Suomen puolueettomuuden. Saman vuoden syksyllä Neuvostoliitolta tuli kuuluisa nootti, ja se muutti brittien asenteen.

Vuonna 1963 britit eivät halunneet enää sanoa mitään Suomen puolueettomuudesta. Britannia ei halunnut ”vahvistaa tai tukea Suomen vuoden 1963 linjaa”.

Yleisradio pyysi MacMillanin haastattelua ennen vierailua. Siihen ei kuitenkaan suostuttu. Syy oli suomalaisia vähemmän mairitteleva: pääministerillä oli niin vähän sanottavaa, että sekin oli parempi säästää Helsinkiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt