Tarja Halonen kuittaa muhkeaa eläkettä

Julkaistu:

Tasavallan presidentin tehtävät juuri jättänyt Tarja Halonen kuuluu erittäin hyvätuloiseen kansanosaan eläkevuosinaankin.
68-vuotiaan Halosen kokonaiseläke nousee lähes 11000 euroon kuukaudessa, kun mukaan lasketaan työeläke, kansanedustajaeläke ja tasavallan presidentin eläke.

Pääosa eläkkeestä kertyy tasavallan presidentin eläkkeestä, jota hän tulee saamaan 6300 euroa kuussa puhtaana käteen. Se on verotonta tuloa, eikä siihen soviteta yhteen muita eläkkeitä.

Kansanedustajavuosilta hänelle on kertynyt täysi edustajaeläke, joka on 4400 euroa kuussa. Hänen 1969-79 kartuttamansa työeläke lähinnä juristitehtävistä sovitetaan kuitenkin yhteen edustajaeläkkeeseen, mikä hienokseltaan nipistää sitä. Yhteensovituksen jälkeen edustajaeläke ja työeläke tekevät noin 4500-4600 euroa kuussa. Tästä eläkkeestä menee normaali tulovero.

Halonen ehti eduskuntavuosinaan istua yhdeksän vuotta ministeriaitiossa. Hyväpalkkainen ministerinpesti ei kuitenkaan kartuttanut eläkettä eurollakaan kansanedustajaeläkkeen päälle. Ministeriys on nakuttanut eläkettä erikseen vasta vuoden 2001 jälkeen, ja tuolloin Halonen hallitsi jo tukevasti Presidentinlinnaa.

Halosen eläke-eurot eivät ala automaattisesti virrata pankkitilille, vaan eläkettä tulee aina hakea erikseen, myös presidentin eläkettä. Ei tiedetä, onko Halonen hakenut, eikä hänen yksityishenkilöksi siirtyneenä siitä tarvitse tehdä tiliä ulkopuolisille.

Halosen eläkehakemuksen jättämiseen saattaa vaikuttaa hänelle väläytetyt tehtävät YK:ssa. Halonen harkitsee niitä. Presidentin eläkkeeseen hän on oikeutettu, vaikka ottaisi uuden työn vastaan.

Valtio järjestäisi Haloselle asunnonkin eläkevuosiksi kohtuuvuokraa vastaan, mutta sitä Halonen ei ole halunnut. Tarja Halonen muuttaa omistamaansa 130 neliön asuntoon Hakaniemeen.

Kerrostaloasunnon vastikkeet hän saa pulittaa omasta pussistaan, niitä valtio ei korvaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt