Kotimaa

Sauli Niinistön uusi kansliapäällikkö saa kiitosta sovittelevuudestaan

Julkaistu:

Tasavallan presidentin kanslia on lähivuosina vakaissa ja tehokkaasti toimeen tarttuvissa käsissä, mikäli uuden kansliapäällikön työtovereita on uskominen.

Presidentti Sauli Niinistön kanslian johdossa työskentelee huhtikuusta alkaen Teemu Tanner, jota nykyiset ja entiset kollegat arvostavat varauksetta.

Amerikkalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kristiina Helenius tutustui Tanneriin Yhdysvaltain suurlähetystössä Washingtonissa kymmenisen vuotta sitten. Heleniuksen työ lähetystössä alkoi dramaattisissa merkeissä.

- Tanner oli tuolloin hallinnollinen päällikkö eli suurlähetystön kakkonen, minä lehdistöneuvos. Ensimmäinen työpäiväni oli neljäs syyskuuta 2001, kuudentena työpäivänä sattuivat terrori-iskut. Silloin suurlähettiläs ei ollut vielä tullut Washingtoniin Suomesta, joten Teemu johti koko suurlähetystön evakuointia sekä järjesti raportoinnin ja viestinnän Suomeen.

Heleniuksen mukaan Tanner otti tehtävän hoitoonsa erittäin hallitusti ja tyylikkäästi. Lähetystön kakkosmies myös organisoi suomalaisten etsintää tuhoutuneista WTC-torneista ja lentokoneista.

- Ensireaktioni kansliapäällikköuutiseen oli, että löysivätpäs pätevän ja temperamentiltaan sopivan ihmisen tehtävään. Suurlähetystössä Tanner oli tavattoman sovitteleva, ja kaikki tykkäsivät hänestä. Hän oli johtaja, joka pystyi rauhoittamaan tilanteen ja tarttumaan asian ytimeen, Helenius kehuu.

Vaativa ja taitava johtaja


Tällä hetkellä ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkönä työskentelevä 53-vuotias Teemu Tanner on toisen polven diplomaatti.

Hänen isänsä oli edesmennyt suurlähettiläs Arto Tanner, joka vaikutti muun muassa Kreikassa ja eri puolilla Lähi-itää.

Poliittisesti sitoutumattomalla Teemu Tannerilla on työkokemusta ulkoministeriöstä yli neljännesvuosisadan ajalta.

Ministeriön YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikön päällikkö Katri Viinikka on tehnyt Tannerin kanssa tiivistä yhteistyötä muun muassa Afrikan- ja Lähi-idän osastolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viinikka sanoo, että Tanner haluaa aidosti luoda uutta ja saada aikaan konkreettisia tuloksia.

- Hänelle ei todellakaan käy se, että leikataan ja liimataan vanhoja muistioita. Siinä mielessä hän on aika vaativa esimies, mutta myös itse valmis toimimaan ohjeidensa mukaan.

Viinikan mukaan Tanner toivoo, että Suomi loisi uutta politiikkaa Afrikkaan ja tekisi muutakin kuin perinteistä kehitysyhteistyötä.

Esimerkkinä Viinikka mainitsee mittavan rauhan ja turvallisuuden tukiohjelman, jonka Tanner olisi halunnut Suomen toteuttavan. Osa ohjelmasta näkikin päivänvalon muutama vuosi sitten.

- Siitä meni läpi yksi tärkeä elementti, tuki Afrikan unionin rauhanvälityksen vahvistamiseen. Näkisin, että Suomen tämänhetkinen aktiivisuus rauhanvälityksessä on hyvin pitkälti Teemu Tannerin työn tulosta.

Golfaava lukumies


Ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen kuvailee itseään Tannerin läheisimmäksi työtoveriksi ministeriössä.

Yhteistä työkokemusta kaksikolle on kertynyt yli 15 vuoden ajalta. Laamanen osaa kertoa kolmen lapsen isän yksityiselämästäkin jotain.

- Hän harrastaa ainakin lukemista ja liikuntaa ja taitaa golfiakin pelata.
Laamasen mukaan ulkoministeriössä ollaan nyt hieman haikeissa tunnelmissa, vaikka Tannerin uudesta tehtävästä iloitaankin.

- Teemun kanssa on ollut ilo työskennellä. Meillä on ollut erinomainen tiimi ja mainio työhenki.

 


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt