Tasavallan presidentin virkaanastujaiset: Vallanvaihto suorana lähetyksenä IS TV:ssä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio uuteen kotiin!

Presidentin virkaanastujaiset eivät sujuneet täysin kommelluksitta.

1.3.2012 14:58 | Päivitetty 1.3.2012 16:43

Sauli Niinistö on nyt virallisesti Suomen tasavallan presidentti, mutta virkaanastujaiset eivät sujuneet aivan ongelmitta.

Heti tilaisuuden aluksi Sauli Niinistö oli kompastua Eduskuntatalon portailla. Erikoista oli myös se, että Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner oli saapunut tilaisuuteen varsin rennosti pukeutuneena, ilman solmiota. Asiasta enemmän tässä linkissä.

Kaikkein erikoisin episodi nähtiin kuitenkin, kun väistyvä presidentti Tarja Halonen oli unohtanut puheensa - ja se saatiin kiikutettua hänelle aivan viime hetkillä. Asiasta enemmän tässä linkissä.

Tarja Halosen kommellukset eivät jääneet puheen unohtamiseen. Kun hänen piti kätellä puheensa jälkeen hallitusta, hän oli aloittaa kättelyn väärästä päästä rivistöä, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisesta.

- Halonen oli ensin meinannut vahingossa kätellä väärässä järjestyksessä, mutta mennyt sitten pääministerin luokse, kuvailee Jari Koskisen erityisavustaja Tiina Rytilä.

Tässä vielä juhlallisuuksien tapahtumat aikajärjestyksessä:

Kello n. 16.00

Niinistö saapui puolisonsa Jenni Haukion kanssa uuteen kotiinsa, Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan Mäntyniemeen. Niinistöä vastassa oli Mäntyniemen henkilökunta. Niinistö toivotti henkilökunnan tervetulleeksi. Hän vitsaili, että yleensä toivotetaan tervetulleeksi "matalaan torppaan", mutta Mäntyniemen tapauksessa niin ei voi sanoa. Kello 15.12

Niinistö nostaa maljan virkakunnan, kenraalien, kirkon edustajien ja pääjohtajien kanssa. Seremonian virallinen puoli on lopussa. Vapaa seurustelu valtiosalissa jatkuu.

Kello 14.59

Niinistö vaimoineen kättelee valtion virkamieskunnan ja kirkkojen edustajat. Kello 14.50

Pääministeri Jyrki Katainen piti puheen uudelle tasavallan presidentille. Katainen painotti puheessaan Suomen edessä olevia vaikeita aikoja ja sanoi tuntevansa Niinistön miehenä, joka luottaa esimerkin voimaan. Niinistö kiitti Kataisen puheesta ja sanoi, että tulee vilpittömästi ja uskollisesti noudattamaan tänään muuttunutta perustuslakia. Niinistö painotti yhteistyön merkitystä ulkopolitiikassa. - Haluan tehdä tiivistä yhteistoimintaa valtioneuvoston kanssa näissä asioissa. On Suomen etu, että voimme esiintyä johdonmukaisesti ja yhtenäisesti.

Kello 14.36

Presidentti Tarja Halonen poistui linnasta puolisonsa Pentti Arajärven kanssa. Kello 13.28

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehtii edustustojen päälliköitä Peilisalissa. Diplomaattikunnan vanhin esittää tervehdyksen ja onnittelut, joihin tasavallan presidentti vastaa.

Kello 13.55

Presidentti Halonen puolisoineen hyvästelee Suomen korkeimman johdon.

Liikuttunut Halonen piti puheen ylimpien valtioelinten edustajille sekä valtionhallinnon korkeimmille virkamiehille Valtiosalissa.

Pääministeri Jyrki Katainen vastaa Halosen puheeseen.

Kello n. 13.30

Halonen puolisoineen hyvästeli diplomaattisten edustustojen päälliköt Peilisalissa. Halonen piti jäähyväispuheen, johon diplomaattikunnan vanhin vastasi.

Kello 13.05

Rytmikkäät Sauli-huudot raikuivat Presidentinlinnan edustalla, kun presidentti Niinistö tervehti kansalaisia linnan toisen kerroksen parvekkeelta. Myös Tarja-huutoja kuului, mutta voiton veivät äänekkäiden päiväkotilasten kannustushuudot.

- Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, IS:n toimittaja kommentoi paikan päältä.

Kello 13.02

Halonen, Arajärvi, Niinistö ja Haukio saapuivat Presidentinlinnan edustalle kahdella mustalla virka-autolla.

Kansa tervehti uutta presidenttia vislaamalla ja heiluttamalla lippuja villisti.

Kello 12.53

Sauli Niinistö tarkastaa kunniakomppanian ensimmäistä kertaa tasavallan presidenttinä.

- Hyvää päivää kunniakomppania, Niinistö tervehti komppaniaa.

- Hyvää päivää herra tasavallan presidentti, komppania vastasi.

Halonen naurahti muuttuneelle tervehdykselle.

Kansa heilutti innoissaan Suomen lippuja ja otti kuvia historiallisesta hetkestä.

Kello 12.48

Valansa vannonut presidentti Niinistö poistui Suuresta salista.

Kello 12.33

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen puhe virkakauden aikana.

Uusi presidentti Niinistö puheessaan: Suhde Venäjään ja yhteys USA:han pidetään vahvana. Suhteissa Kiinaan ja kehittyviin talouksiin haetaan uutta vauhtia.

Kello 12.25

Niinistö antoi juhlallinen vakuutus eduskunnan edessä perustuslain 56 §:ssä säädetyn juhlallisen vakuutuksen.

"Minä Sauli Väinämö Niinistö, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä."

Sauli Niinistö on Suomen hallitseva presidentti.

Kello 12.15

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman puhe.

Heinäluoma (sd.) vakuutti, että Halonen on ollut koko kansan presidentti lähes 90 prosentin hyväksyttävyysluvuilla. Heinäluoma arvioi myös, että Halosen kannanottojen ansiosta presidentin asema ulkopolitiikan johtajana säilyy voimaan astuneessa perustuslain muutoksessa.

Kello 12.01

Presidentti Tarja Halonen tuli rennoin mielin pitämään jäähyväispuhettaan eduskuntaan. Halonen ja Sauli Niinistö olivat jo marssineet puhemiehen korokkeelle ja Eero Heinäluoma (sd) puhui virkansa mukaiset muodollisuudet, kun Halosen neuvonantaja lähestyi puhujakoroketta ja Halonen sai avustajan haltuun jääneen puheensa. Puheen ojensi hänelle viime tingassa Mikko Jokela, ulkoministeriön protokollapäällikkö.

Halonen arvioi puheessaan, että tuloerojen kasvu on ollut suurta ja siitä tulee kantaa huolta. Hänen mielestään sen aiheuttama eriarvoisuus on levinnyt laajasti muillekin elämänalueille.

Omasta roolistaan Halonen sanoi, että hän on halunnut olla koko kansan presidentti.

–Toinen puoli riippuu kansasta itsestään. Kaikkia ei voi miellyttää ja kritiikkiä on kestettävä, kansan yhteistä etua on ajettava ja tarvittaessa asettauduttava heikoimman puolelle, Halonen sanoi.

Kello 11.55

Niinistö ja Halonen nousivat Eduskuntatalon portaita ylös, kun Niinistö meinasi kompastua askeliinsa ensimmäisen portaan kohdalla. Viime hetkellä mies sai pidettyä tasapainonsa.

Portaikon päältä presidentti heilautti kättään tervehdykseksi paikalle saapuneille kansalaisille.

- Täällä on arvokas ja juhlallinen tunnelma. Paikalla on parisataa ihmistä seuraamassa tilaisuutta, Eduskuntatalon edestä tavoitettu IS:n toimittaja kertoo.

Kello 11.52

Juhlallisuudet alkoivat 11.52 eduskuntatalolla, kun Kaartin jääkärirykmentin sotilassoittokunta soitti Porilaisten marssin.

- Hyvää päivää kunniakomppania, Halonen tervehti joukkoja.

- Hyvää päivää rouva tasavallan presidentti, kajahti ilmoille viimeistä kertaa Haloselle.

Kello 11.30

Kutsuvieraat ovat saapuneet odottamaan vallanvaihtoa eduskuntaan.

IS kysyi kutsuvieraiden tunnelmia.

-Hyvillä mielin, korkea päivä. Olen hyvin iloinen, että tulee uusi presidentti ja hän on Sauli Niinistö, emeritapuhemies Riitta Uosukainen (kok) sanoi.

- Ovathan nämä historiallisia päiviä. Edellisen kerran olin itse todistamassa vallanvaihtoa 30 vuotta sitten, kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, muulloin olen aina ollut ulkoimailla, Suomen Pankin pääjohtaja ja ex-ministeri Erkki Liikanen sanoi.

- Mielenkiintoista katsoa, ja alkaa taas uudenlainen kausi, ex-pääministeri Esko Aho sanoi.

- Loistavaa, ei tässä muuta. Demokratiaan kuuluu, että valta vaihtuu. Ensin oli Kekkonen 25 vuotta, sitten Sdp 30 vuotta. Nyt on kokoomus ainakin kuusi vuotta, ex-puhemies ja ex-puheenjohtaja Ilkka Suominen (kok) sanoi.

Anna Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari sekä tohtori Pentti Arajärvi (oik.) odottivat tasavallan presidentin virkaanastujaisien alkamista eduskunnassa

Presidentti Tarja Halonen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö poistuvat Eduskuntatalosta Helsingissä 1. maaliskuuta 2012.

Sauli Niinistö ja Jyrki Katainen presidentinlinnassa.

Mäntyniemen henkilökunta valmistautui vastaanottamaan uutta presidenttiä.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saapuivat Mäntyniemeen tasavallan presidentin virka-autolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?