Kotimaa

Tasavallan ykköskoira Lennu on pusukone

Julkaistu:

Presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen kotiutuu pian toimelias, mutta myös sohvaa rakastava tasavallan ykköskoira.
Näin ainakin, jos bostoninterrieri Lennu on rotunsa tyypillinen edustaja.

– Bostoninterrierit ovat hyvin innokkaita menemään metsässä, mutta kun omistaja haluaa levätä ja menee sohvan mutkaan, ne löytävät vierestä paikan. Terrierirotuna nämä eivät ole täysin vietävissä, joten omistajan pitää olla napakka, kertoo Suomen Bostonien puheenjohtaja Sanna Feberg.

STT ei tavoittanut tulevaa presidenttiä Sauli Niinistöä tai hänen puolisoaan Jenni Haukiota kertomaan Lennun luonteesta. Niinistö paljasti kuitenkin kampanjakiertueellaan lokakuussa Lennun tykkäävän pussaamisesta.

– Yksi ongelma siinä on. Se on pusukone. Ihmisten tapaaminen tarkoittaa vähintään viiden minuutin pususessiota. Siitä tavasta häntä ei saada luopumaan, Niinistö sanoi Länsi-Savo-lehden mukaan.

Mäntyniemen vierailijoita uhkaa siis suukotteluvaara, jos Lennu pääsee edustustehtäviin. Korkea-arvoisimmatkin vieraat Lennu kohtaa oletettavasti pelotta.

– Bostoninterrierit ovat niin itsevarmoja, että ne eivät hauku tai uhittele ketään. Ne voivat kävellä vaikka ison saksanpaimenkoiran nenän edestä morjestamatta, Feberg kuvailee.

Edustustilaisuuksissa Lennu voinee esiintyä myös komealta kalskahtavalla virallisella nimellään Anjyr's Boreas. Boreas tarkoittaa pohjoistuulta, ja kreikkalaisessa mytologiassa Boreasta palvottiin jumalana.

Sopeutuvaista sorttia


Lennun tuntevat suojelevat koiran yksityisyyttä. Kasvattaja Anne Holland-Ojala suostuu kuitenkin kertomaan, että Lennu elää tasavallan ykköskoiran asemasta huolimatta kuin muutkin koirat.

– Ihan tavallinen koiran elämä Lennulla on, mutta tarkempia asioita kysykää Lennun omistajalta, hän sanoo.

Kasvattajan mukaan muuton uuteen kotiin ei pitäisi olla Lennulle iso koetus.

– Koira kuin koira sopeutuu hyvin, jos sillä on hyvät olot ja omat läheiset rakkaat lähellä. Koira ei kärsi muutosta. Sille on tärkeää, että on oma rakas syli lähellä ja se riittää, Holland-Ojala kertoo.

Tuleva presidentti itsekin arveli tiedotustilaisuudessaan vaalivoiton jälkeen Lennun olevan sopeutuvaista sorttia eli mukautuvan uuteen kotiin Mäntyniemessä.

Ongelmakoirakouluttaja Eila Kuusinen opastaa, että Lennun sopeutumista uuteen kotiin voi auttaa säilyttämällä koiralle tutut rutiinit muuton jälkeen.

– Kaikki mahdollinen, mitä voidaan toistaa samoin kuin aikaisemmin, on plussaa koiralle. Koetetaan olla ja toimia kuten normaalisti. Muutossa omistajan kannattaa olla hössöttämättä ja käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti, Kuusinen neuvoo.

"Hommiin hop"


Presidentin koirana Lennu joutunee olemaan usein erossa isännästään ja emännästään, kun he ovat virkamatkoilla. Kuusisen mukaan koirat tottuvat myös erossa oloon, kunhan niillä on tuttu ja hyvä hoitaja säilyttämässä turvallisuuden tunnetta.

– Eivät koirat vaadi sitä, että ihminen on koko ajan siinä vieressä nyysäämässä ja nyhjöttämässä, hän sanoo.

Lennu itse suhtautuu tiettävästi uuteen elämäänsä reippaalla otteella.

– Nonni, hommiin hop, pieni bostoninterrieri sanoo Niinistön kampanjasivuilla netissä.

Kampanjakuvien koiran on tosin myös epäilty olleen Lennun stunttikoira eli toinen bostoninterrieri.

Lennu eli Anjyr's Boreas viidellä sanalla

  • Nuorukainen: Lennu juhlii 1-vuotissyntymäpäiväänsä 7. maaliskuuta. Yksivuotias koira on vasta aikuistumassa ja vielä herkässä iässä.
  • Veli: Lennulla on samasta pentueesta kolme siskoa ja yksi veli.
  • Pääkaupunkiseutulainen: Elämänsä ensimmäiset kuukaudet Lennu on varttunut Vantaan Seutulassa kasvattajiensa luona ja nukkunut kasvattajien makuuhuoneessa muiden pentujen kanssa.
  • Kansainvälinen: Tasavallan ykköskoiran emä on muuttanut Suomeen Virosta ja isä Saksasta.
  • Valiosukuinen: Sekä Lennun emänpuolen isoäiti että isoisä on valittu koiranäyttelyissä monen maan valioksi. Myös Lennun isän isä on kansainvälinen muotovalio.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt