Kotimaa

Minne katosi natsien miljoonakassa Helsingistä?

Julkaistu:

Tampereen Vakoilumuseossa tarjoillaan helmikuussa kurkistus suomalaisen vastavakoilun maailmaan ja mysteereihin sen salaperäisen päällikön, Otto Kumeniuksen, kautta.

Vuonna 1932 poliisiksi ryhtynyt turkulaissyntyinen Kumenius valittiin talvisodan sytyttyä vastavakoilun leipiin, jonka päälliköksi hän yleni nopeasti.

Vastavakoiluosaston leivissä Kumenius ehti kohdata monenlaisia kollegoja omien ja vastapuolenkin riveistä. Kumenius oli mukana niin Hella Wuolijoen kuin Kerttu Nuortevan kaltaisten vakoilijoiden pidätyksissä ja kuulusteluissa, ehtien osallistua sotavuosien aikana ja niiden jälkeen kaikkiaan viiden eri valtion vastavakoiluoperaatioihin. Eräässä vaiheessa hän oli yhtaikaa Suomen, Saksan ja Ruotsin vastavakoilun leivissä, raportoiden jatkuvasti muiden toimet Suomeen.

Sotavuosien aikana Suomessa operoi useiden sotaa käyvien valtioiden tiedustelupalveluja, joista osa oli ystävällismielisiä, osa vihollisia.

Neuvostoliiton desanttien jahtaaminen ja kuulustelu oli merkittävä osa Kumeniuksen työnkuvaa, mutta myös liittolaisten toimia tarkkailtiin.

Esimerkiksi saksalaisten Lapissa käymä tavarakauppa johti mielenkiintoiseen lopputulokseen, joka todistaa jälleen kerran sen, että todellisuus on tarua ihmeellisempää. Rovaniemellä käyty pimeä kauppa näet herätti suomalaisen vastavakoilun ja Kumeniuksenkin huomion. Miten siinä kävikään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan oma mysteerionsa on Kumeniuksen ja vastavakoiluosaston johtajan suorittama Saksan armeijan tiedustelupalvelun Abwehrin valuuttakassan kohtalo. Kun saksalaiset joutuivat evakuoimaan Helsingistä 1944 rauhansopimuksen myötä, jäi Abwerhrilta Helsinkiin lähemmäs parinsadan miljoonan markan arvoinen ruplakassa. Kassa siirrettiin vastavakoilun toimesta Tukholmaan, josta se kuitenkin katosi.

Minne rahat katosivat? Kenen toimesta? Vastaukset saattavat löytyä IS TV:n Vakoilumuseovideolta.

Otto Kumeniuksen urasta ja suomalaisen vastavakoilun kohokohdista laajemmin kertova opastus järjestetään maanantaina 13.2. ja tiistaina 14.2. kello 14.00 Vakoilumuseossa. Museo sijaitsee Tampereen keskustassa osoitteessa Satakunnankatu 18.

Otto Kumeniuksen muistelmat on julkaistu nimillä Viiden rintaman vastavakoilija ja Vastavakooja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt