KRP: Varakkaiden kaappausuhka pieni - kiristykset lisääntyneet

Julkaistu:

Keskusrikospoliisin (KRP) rikostarkastaja Ari Karvonen kertoo, että varakkaiden ihmisten kaappausuhka on Suomessa edelleen pieni.
KRP tiedotti keskiviikkona, että kahta suomalaismiestä epäillään Virossa panttivangin ottamisen valmistelusta. Karvosen mukaan kyse on harvinaisesta yksittäistapauksesta.

– Silloin tällöin meille virtaa tällaista rikostiedustelutietoa. Kaikkiin vihjeisiin suhtaudutaan äärimmäisellä vakavuudella. Ne tarkistetaan viimeistä pisaraa myöten, että onko epäilyissä perää.

Varakkaisiin kohdistuvat kiristysjutut ovat kaappausuhkia yleisempiä.

Karvonen arvioi kiristysjuttujen jonkin verran lisääntyneen viime vuosina. Taustalla on ollut järjestäytynyttä rikollisuutta.

Virossa panttivangin ottamista suunnitelleet olisivat Suomessa saaneet jatkaa valmistelujaan. Virossa rikoksen suunnittelu on rangaistavaa, kun se etenee riittävän pitkälle. Esimerkiksi sieppauksen suunnittelusta voi saada vuosia vankeutta.

Oikeusministeriössä laaditaan parhaillaan ehdotusta eräiden vakavien rikosten valmistelun kriminalisoinnista. Listalla ovat henkirikokset ja törkeä ryöstö. Lainsäändäntöneuvos Jussi Matikkala kertoo STT:lle, että myös kysymys sieppauksen valmistelusta otetaan pohdittavaksi.

– Ilman muuta me keskustelemme tästä sieppausasiasta, mutta en voi ennakoida, mitä päätetään, sanoo Matikkala, joka toimii työryhmän sihteerinä.

Työryhmän on tarkoitus saada esityksensä valmiiksi maaliskuun lopussa.

KRP:n Karvosen mukaan poliisi toivoo, että erityisesti henkeen ja terveyteen liittyvien rikosten ja ryöstöjen valmistelu tulisi rangaistavaksi.

Lehdet: Wahlroosin poika kiinnosti


Virossa sieppausvalmisteluista epäillyillä suomaisilla on pitkä rikosrekisteri.

– Ei voi suoraan sanoa, että he kuuluisivat jengiin, mutta heillä on yhteyksiä rikollismaailmassa moneen suuntaan.

35- ja 38-vuotiaat epäillyt ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta. KRP:n mukaan epäillyt suunnittelivat vaativansa Suomessa asuvasta liikemiehestä kovia lunnaita.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kertoivat torstaina, että kaksikon aiemman sieppaussuunnitelman kohteena olisi ollut pankkiiri Björn Wahlroosin poika. HS:n mukaan epäillyt vaihtoivat liikemieheen, koska he pitivät pankkiirin poikaa liian vaikeana kohteena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt