Aikamoista! Tiesitkö nämä asiat vasenkätisistä?

Julkaistu:

Näitä asioita et ehkä tiennyt vasenkätisestä kaveristasi.
1. Tarkkaa syytä siihen, miksi jostakusta tulee vasuri, ei ole paikannettu. Epäillään, että vasenkätisyys johtuu perimän ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Vasenkätisillä on yleensä myös enemmän vasenkätisiä perheenjäseniä kuin oikeakätisillä. Vasenkätisten aivojen on myös todettu toimivan eri tavalla.

2. Vasenkätisyys ei ole uusi juttu. Kansasin yliopiston tutkimuksen mukaan tutkijat ovat jäljittäneet hammastutkimuksissa vasenkätisyyden aina neanderthalilaisiin saakka. Ei liene yllätys, että fossiilit olivat kuitenkin enimmäkseen oikeakätisiä.

3. Vasenkätiset sairastuvat helpommin mielisairauksiin, ja kärsivät oikeakätisiä ystäviään enemmän lukihäiriöistä ja ADHD:sta, koska vasurin aivot ovat erilaiset kuin oikeakätisen. Vain kymmenen prosenttia väestöstä on vasenkätisiä, skitsofreenikoista taas 20 prosenttia. Sen sijaan sydänkohtauksen riski on vasureilla alempi.

4. Vasenkätiset ovat luovempia kuin oikeakätiset American Journal of Psychology -lehden mukaan. Vasurit ovat myös tutkimusten mukaan kiinnostuneita enemmän taiteista, urheilusta, musiikista ja informaatioteknologiasta. Kiinnostus luoviin aloihin saattaa potkaista vasuria omaan nilkkaan sillä Wall Street Journalin artikkelin mukaan vasureilla on myös keskimäärin 10 prosenttia pienempi palkka kuin oikeakätisillä.

5. Haluatko presidentiksi? Auttaa, jos olet vasenkätinen. Suuri osa Yhdysvaltojen presidenteistä on ollut vasenkätisiä, mukaan lukien nykyinen presidentti Obama. Joukkoon kuuluu myös Bill Clinton, George H. W. Bush, Gerald Ford ja James Garfield ja Harry Truman. Toisaalta myös Osama Bin Ladenin ja Viiltäjä-Jackin väitetään olleen vasureita.

6. Vasenkätiset jyräävät urheilussa. Vasureilla on etulyöntiasema, koska heillä on enemmän mahdollisuuksia harjoitella oikeakätisiä vastustajia vastaan kuin oikeakätisillä vasenkätisiä.

7. Vasenkätisiä pelottaa enemmän, helpommin. British Psychology Societyn mukaan tutkimukset todistavat, että vasenkätiset pelkäävät muita helpommin. Tutkimusta varten osallistujat katsoivat Uhrilampaita kahdeksan minuuttia. Sen jälkeen heidän käskettiin muistella tapahtumia. Vasenkätiset kärsivät enemmän post-traumaattisista stressioireista kuin oikeakätiset.

8. Älä suututa vasuria! He ovat pitkävihaisempia kuin oikeakätiset. The Journal of Nervous and Mental Disease -lehden mukaan vasenkätiset ovat myös taipuvaisempia negatiivisiin tunteisiin ja he myös vatvovat tunteitaan pidempään. Tutkimusten mukaan syy on epätasapaino vasemman ja oikean aivopuoliskon toimintojen välillä.

9. Vasenkätisiä hävettää helposti. Skotlantilaisen Abertayn yliopiston käytöstutkimuksissa vasenkätisten todettiin useimmin luonnehtivan itseään väitteillä "murehdin päätösten tekemisestä" "kritiikki satuttaa minua". Kokonaisuudessaan vasureiden vastausten perusteella he ovat estoisempia, ujompia ja nolostuvat oikeakätisiä helpommin.

10. Drinkki tarjolla? Vasurille se maistuu. Myytin mukaan vasenkätiset alkoholisoituvat muita helpommin. Laajat tutkimukset kuitenkin todistavat, ettei tämä pidä paikkaansa. Sen sijaan vasenkätiset kyllä juovat oikeakätisiä enemmän. Tutkimuksessa oli mukana 12 kansalaisuutta ja 25 000 ihmistä.

11. Vasureilla on oma päivä. Elokuun 13. päivä on kansainvälinen vasenkätisyyden päivä. Päivän tarkoitus on on levittää tietoa vasenkätisyyden eduista ja haitoista.
 
12. Vasenkätiset eivät ole häviämässä minnekään! Vasenkätisten oletetaan jopa kukoistavan eloonjäämistaistelussa. Montpellierin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan väkivaltaisissa, alkukantaisissa yhteisöissä vasenkätisyys oli kirjaimellisesti lyöntiase. Vasenkätisillä on tappelussa puolellaan yllätys - vasen koukku, jota oikeakätiset eivät osaa odottaa.

Lähde: Everydayhealth.com, Independent.co

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt