"Tuossa se lukee" - Katainen selitti sijoittajavastuuta kädestä pitäen

Julkaistu:

Perjantaina kello 18.55 Helsinki-Vantaan lentokentän bisnesterminaaliin käveli hyvin, hyvin väsynyt mies. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) oli neuvotellut ja valvonut Brysselin EU-huippukokouksessa 48 tuntia putkeen.
Vaikka pääministerin silmät seisoivat väsymyksestä päässä, jaksoi Katainen kuitenkin hieman hymyillä ja kommentoida ristiriitaiseksi moitittua julkilausumaa IS:lle lentokentällä.

Välittömästi kokouksen jälkeen eri asiantuntijat antoivat täysin vastakkaisia lausuntoja siitä, sisältyvätkö Suomen vaatimat sijoittajavastuut julkilausumaan vai eivät.

- Kyllä vaan, kyllä ne siinä näkyvät, Katainen vahvisti muitta mutkitta.

Hänen mielestään sijoittajavastuut kuuluvat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n periaatteisiin. Katainen otti toimittajan kädestä julkilausuman englanninkielisen version ja näytti sormella kohtaa, jossa hänen mukaansa asia sanotaan aivan selvästi.

-  Joo, kuten tässä on mainittu Suomen aloite yhteistoimintalausekkeesta. Se on nimenomaan sijoittajavastuu, eli sijoittaja voi menettää rahansa. Tämä on erinomainen juttu. Tuossa lukee IMF principles and practices (periaatteet ja käytännöt), ihan tämän mukaan.

Oppositiossa olevan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini
haukkui julkilausuman tuoreeltaan perjantaina iltapäivällä. Hän ei löytänyt siitä sijoittajavastuuta siinä muodossa kuin Sdp sitä ajoi.

- No, hän ei ehkä ole nähnyt sitä (julkilausumaa). Kyllä hän minusta sen verran englantia osaa, että ymmärtää asioita, Katainen kommentoi ennen nousemistaan kotoisan räntäsateen piiskaamaan tummaan edustusautoon.

Mitä sijoittajavastuut käytännössä merkitsevät, onkin hyvä kysymys. Siitä ei noussut kokouksen jälkeen perjantaina myrskyä, vaan Suomen säähän verrattavissa ollut suttuinen myräkkä.

Pääministeri  Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mielestä sijoittajavastuut ovat voimassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn mielestä niistä luovutaan.

Taloussanomien haastatteleman Suomen Pankin kansainvälisen yksikön päällikön Olli-Pekka Lehmussaaren mielestä sijoittajavastuut eivät kuulu IMF:n periaatteisiin.

Epäilemättä asian oikeasta tilasta kiistellään seuraavat kuukaudet ennen euroalueen päättäjien uusia kevätkokouksia.

Ota kantaa

Ymmärrätkö mitä Katainen sopi?

Kyllä 89% En 11%
Ääniä yhteensä 16804

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt