Kimmo Sasilta tylyä tekstiä Suomi-medialle: "Moskaa"

Julkaistu:

Kansanedustaja Kimmo Sasi arvosteli Suomen lehdistöä tiistaina eduskunnassa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) puolustaa tiukasti lehtitilausten verollepanoa.

Sasi kyseenalaisti eduskunnan tiistain istunnossa lehdistön väitteet demokratian kärsimisestä ja tiedonvälityksen tason heikkenemisestä.

–Jos käytän fiktiivistä lehteä "Moska", joka nyt on televisiossa näyttävästi esillä, sen veroprosentti on nolla. Ja voidaan sanoa, että Moska ei varmasti edistä demokratiaa millään tavalla.

Sasi kyseli myös, edistääkö nimenomaan lehdistö demokratiaa. Hän sanoi, että poliitikon on valitettavasti pakko lukea nykyisin Financial Timesia, jos haluaa pysyä kärryillä eurokriisissä.

–Helsingin Sanomien perusteella ei tänä päivänä pärjää, jos pyrkii arvioimaan Euroopan rahoituskriisiä.

Sasin mielestä Helsingin Sanomat on toisaalta "ihan hyvä uutisoimaan kotimaan politiikasta".

–Mutta sitten, kun mennään näihin paikallislehtiin, niitten osalta voi sanoa, että ammattitaidon puutetta kyllä jossain määrin esiintyy.

Sasin mukaan toisaalta on niin, että mitä pienempi lehti, sitä pienempi on myös sen vaikutus demokraattiseen järjestelmään osallistumiseen. Siltä osin voidaan hänen mielestään kysyä, onko tilausten verovapaus perusteltua.

Lehdistö lobbasi kehnosti

Eduskunta hyväksyy lehtitilausten yhdeksän prosentin arvonlisäveron piakkoin hallituspuolueiden voimin. Sasin mukaan lehdistöä on kuultu asiassa vaikka kuinka paljon.

–Mutta täytyy sanoa, että harvoin ala lobbaa niin huonosti kuin lehdistö on tässä asiassa lobannut.

Sasin mielestä lehdistöllä "on pikkuisen taipumusta ylimielisyyteen".

–Että kun me voidaan kirjoittaa poliitikoista ihan niin kuin halutaan, poliitikkojen on pakko tanssia meidän pillin mukaisesti. Mutta näinhän onneksi eduskunnan enemmistö tässä asiassa ei tule tekemään.

Sasi viittasi kintaalla lehdistön maalaamille kauhukuville veron seuraamuksista. Hän arvioi Helsingin Sanomien ja monopoliasemassa olevien maakuntalehtien pärjäävän edelleen hyvin, koska ihmiset tilaavat lehden kaikesta huolimatta. Sasin mielestä eduskunnalle esitetyt hinnannousuarviot ovat "taatusti täysin pielessä".

–Ja siitä syystä niitä ei valitettavasti ole voinut ottaa kauhean vakavasti.

Sasi myönsi kuitenkin, että vero tulee iskemään varsin voimakkaasti kuntakohtaisiin lehtiin, joille hän ennakoi vaikeuksia.

Ota kantaa

Onko ulkomaisen median taso korkeampi kuin suomalaisen?

Kyllä 39% Ei 61%
Ääniä yhteensä 3333

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt