Yllätysesitys Helsingissä: Pelastuskomentajaksi kelpaisi kuka tahansa akateeminen kansalainen

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin kaupungin pelastusjohtajaksi saattaa tulevaisuudessa kelvata kuka tahansa akateemisen koulutuksen saanut, kun pelastusalan päällystötutkinnosta ehkä luovutaan.
Helsingissä on tehty yllättävä esitys, jonka mukaan kohta valittavan pelastuskomentajan eli entisen palopäällikön viran pätevyysvaatimuksista poistettaisiin kokonaan pelastusalan päällystötutkintovaatimus, mutta ylempi korkeakoulututkinto säilytettäisiin.

Tämä merkitsisi käytännössä sitä, että jossain suurpalossa, vaikkapa sairaalapalossa pelastustoimia johtaisi vaikkapa valtiotieteen maisteri, jolla ei olisi mitään tietoa edes siitä, kuinka pikkupalot sammutettaisiin suurpaloista puhumattakaan.

Skandaaliesityksen puuhastelijat perustavat esitystään sillä, että näin saataisiin kohta käynnistyvään pelastuskomentajan virkaan enemmän hakijoita.

Pelastusalan asiantuntijat pitävät esitystä tyrmistyttävänä. Koska hiljattain tehty ehdotus on alkuvaiheessaan hautautunut kaupungin elimiin, ei sitä vielä tunneta tarpeeksi.

Tänään maanantaina asia tulee kuitenkin esille, sillä eläkkeelle jäävälle pelastuskomentaja Kari Lehtokankaalle on tarkoitus kaupunginhallituksessa ja myöhemmin -valtuustossa myöntää ero ja virka on tarkoitus panna hakuun. Aiotaanko sitä ennen kuitenkin muuttaa pätevyysvaatimuksia siten, että historian lehtori, yhteiskuntatieteen kandidaatti  ja filosofian lisensiaatti voivat vastaisuudessa johtaa katastrofien torjuntaa pääkaupungissa, on vielä arvoitus.

Eräs pelastustoiminnan ammattilainen kertoi aamulla Ilta-Sanomille, että kaiken takana on poliittinen taistelu siitä, että virkaan haluttaisiin henkilö, jolla ei ole pelastusalan päällystötutkintoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt