Kotimaa

Jyväskylän tuhoisa kartanopalo vei palan kaupunkihistoriaa: Monien elämäntyö meni

Julkaistu:

Jyväskylässä korjauskelvottomaksi palaneessa Jyvälän kartanossa toimi Jyvälän Setlementti ry:n kansalaisopisto.
Palopaikalla käynyt yhdistyksen toiminnanjohtaja Helena Huovila oli järkyttynyt tuhotyöstä. Hän kuitenkin vakuutti samalla, että toiminta jatkuu, vaikka tuli tuhosi yhdistyksen hallintotilat ja muuta omaisuutta.

–Ilman muuta toiminta jatkuu. Meillä on tuossa kilometrin päässä toiset toimitilat. Lisäksi meillä on kansalaisopistotoimintaa eri tiloissa ympäri kaupunkia, muun muassa kouluissa.

Huovila oli pahoillaan erityisesti siitä, että sukupolvia yhdistänyt ja kaikkien tuntema pala kaupunkihistoriaa tuhoutui.

–Siellä on ollut joidenkin elämäntyö ja lapset päiväkodissa isovanhemmista lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palon havaitsi ohi ajanut taksikuski, joka teki ilmoituksen hätäkeskukseen puoli neljän jälkeen aamuyöllä. Rakennus oli tuolloin jo rajusti tulessa. Alkuvaiheessa palosta levisi paljon savua ympäristöön.

Jyvälä sijaitsee aivan keskustan kupeessa, Mäki-Matin kaupunginosassa. Kartanon juuret juontavat 1800-luvun loppupuolelle. Schildtin suku osti alueelta maita 1860-luvulla, jonka jälkeen paikalle siirrettiin jo osa kartanon päärakennusta. Alkuperäiseltä nimeltään se on Nisulan kartano. Rakennus oli suojeltu asemakaavalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt