Yli-Saunamäki: "Autoin niitä, jotka tulivat kerjäämään"

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Entinen Nova-johtaja Tapani Yli-Saunamäki kommentoi vihdoin vaalirahakohua tänään. Hän myönsi Helsingin käräjäoikeuden käytävällä, että ryöpytys on ottanut koville.

Yli-Saunamäki ei juuri ole viitsinyt lukea lehtiä viime vuosina. Vaalirahoituskohu on vaivannut ajatuksia päivin ja öin, hän sanoi perjantaina Helsingin käräjäoikeuden käytävällä.

Yli-Saunamäki kertoi painaneensa pään pensaaseen ja jättäneensä vastaamatta toimittajien puheluihin.

Vaalitukea saaneet poliitikot harmittavat yhä. Yli-Saunamäki sanoi, ettei yksikään heistä ollut ystävyyden arvoinen.

– Autoin niitä, jotka tulivat kerjäämään. Tuolla he nyt paistattelevat päivää ties missä jakarandatuoleilla, Yli-Saunamäki sanoi.

Yli-Saunamäestä on hyvä, että juttu käydään nyt läpi:

– Sitten aloitan uuden elämän, ja tulee uudet kaverit.

Toinen ex-Nova-johtaja, Arto Merisalo on puolestaan kommentoinut vyyhden käänteitä julkisuudessa. Silti hänen mielestään mediassa äänessä ovat olleet lähinnä poliisi, syyttäjä ja konkurssipesien hoitajat.

Merisalon mukaan oikeusjutuissa ei juuri villoja ole.

– Ei tämä löyhässä hirressä roikkuminen ole mukavaa. En ole yöunia menettänyt, koska tiedän, mitä on tapahtunut ja olen luottavainen, että oikeus toteutuu.

Nova-yhtiöiden taloussotkujen puinti alkoi perjantaina. Salissa Merisalo istui eturivissä ja Yli-Saunamäki takana, samalla rivillä kuin Merisalon entinen puoliso. Käytävällä miehet olivat omissa oloissaan.

Syyttäjä: Päätekijät vankilaan


Nova-käräjillä haetaan syytä sille, mikä kaatoi yhtiöiden talouden. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilän mielestä syynä oli muun muassa yli varojen eläminen. Yhtiöistä katosi omaisuutta velkojien ulottumattomiin 5–10 miljoonaa euroa. Vaalirahojen osuus on satojatuhansia euroja.

Syyttäjä vaatii päätekijöiksi katsomalleen kolmikolle ehdotonta vankeutta ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa. Merisalon ja Yli-Saunamäen lisäksi pääepäiltyihin kuuluu liiketoimintakiellossa ollut mies, joka syyttäjän mukaan käytti valtaa yhtiöissä.

Myös muita yhtiön johtonimiä on jutussa syytteessä. Yksi heistä on Merisalon entinen puoliso Aija Merisalo, joka oli molemmissa Nova-yhtiöissä hallituksen puheenjohtaja. Muille epäillyille vaaditaan ehdollista vankeutta ja 5–6 vuoden liiketoimintakieltoja.

Rikosnimikkeet ovat törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kirjanpitorikos ja yhdellä myös liiketoimintakiellon rikkominen. Kaikki epäillyt kiistävät syytteet ja vaatimukset.

"Tehtäväni oli availla ovia"


Nova Kiinteistökehityksen ex-toimitusjohtaja Merisalon mielestä konserni ei kaatunut rikoksiin vaan taantumaan syksyllä 2008.

– Novassa oli tehty mittava määrä hankkeita ja kauppoja yhteistyökumppaneiden kanssa kiinteistöistä ulkomailla. Toistakymmentä kauppaa peruuntui, ja niistä saatavat tulot, jotka oli laskettu tulevaksi, jäivät tulematta. Nimenomaan koko Novan romahduksen syy oli kiinteistöalan täydellinen romahtaminen tässä maailmantalouden kriisissä.

Merisalon mielestä autojen ostot ja vaalituet ovat pientä suhteessa yhtiöiden liikevaihtoon.

– On puhuttu pienistä puroista eikä isosta virrasta, kun on jätetty huomiotta, minkä kokoluokkaista liiketoimintaa tämä yritys harjoitti.
Nova Groupin ex-toimitusjohtaja Yli-Saunamäki sanoo, ettei ole tehnyt mitään väärää.

– Joku toinen oli toimitusjohtajana silloin, kun näitä oikeudessa puhuttavia asioita hoidettiin. Tehtäväni oli toimia yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana. Minun tehtäväni oli avata ovia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt