Kotimaa

Rynnäsgate jakoi naisten mielipiteet: "Mauri ei vaan malttanut odottaa"

Julkaistu:

Mauri Pekkarisen (kesk) puheet ryntäistä ja sermin taakse menosta aiheuttivat seminaarissa olleiden naisten keskuudessa hyvin erilaisia reaktioita.

IS:n haastatteluiden perusteella voi kuitenkin sanoa, että suurin osa suhtautui tilanteeseen ainakin aluksi huumorilla.

- Nauru oli ensimmäinen reaktio. Vitsinähän Pekkarinen sen sanoi, myöntää Minna Tuikka, asian esille nostaneen Maia Fandin puoluetoveri Äänekoskelta.

- Mutta kyllähän me vieressä istuneen Marke Tuomisen (ps.) kanssa katsoimme pitkään toisiamme. Se oli vitsi, mutta huono sellainen. Hyvä, että tämä on nyt noussut puheenaiheeksi, sillä eihän se asiallista ollut.

Kiistelty tapaus sattui pari viikkoa sitten julkisessa tilaisuudessa Laukaassa.

Sana lausuttiin, kun Pekkarinen auttoi korjailemaan mikrofonin paikkaa Kuntaliiton ruotsinkielisen toiminnanjohtajan Kristiina Wikbergin jakussa.

Pekkarinen kiistää jyrkästi lehdessä esitetyn väitteen, jonka mukaan hän olisi sanonut jo odottaneensa, milloin pääsisi koittamaan Wikbergin ryntäitä.

12. lokakuuta Laukaan Peurungassa pidetyn Kuntaliiton seminaarin puheenjohtajana toiminut Helena Pihlajasaari (sd.) ymmärtää kohun yleisellä tasolla.

- Pekkarinen on pyytänyt Wikbergiltä anteeksi, joten siinä mielessä asia on selvä. Mutta joillakin on halua nostaa tasa-arvokeskustelu esille. Pihlajasaari miettii.

Pihlajasaartakin Pekkarisen puheet ensin naurattivat.

- Olin juuri pitänyt oman puheeni, joten olin vielä ajatuksissani. Mutta nyt kun kuuntelen, mitä Mauri sanoi, niin ymmärrän, että asian voi tulkita kahdella eri tavalla.

- Tunnen kuitenkin Maurin niin hyvin, ettei kyse ole mistään asennevammasta naisia kohtaan. Muissa asioissa hänellä voi olla asennevammoja, mutta esimerkiksi vaimostaan hän puhuu aina niin kunnioittavasti.

- Tässä kohdalla Maurille tuli nyt huti. Oma diagnoosini on, ettei Mauri vaan malttanut odottaa iltapäivän seminaaria, jolloin hän oli itse puheenjohtajana. Mauri pyrkii aina hallitsemaan tilanteita ja tuo itseään esille.

- Hän lähti herrasmiehenä auttamaan tilanteessa, mutta se menikin vitsin heittämiseksi.

Keskustataustainen maakuntajohtaja Anita Mikkonen suhtautuu tapahtuneeseen ymmärtävämmin. Hänen mukaansa Wikberg ja Pekkarinen tunsivat toisensa hyvin jo entuudestaan.

- Se oli vain kepeä kevennys kokouksen aluksi. Ihmiset nauroivat vaan, Mikkonen muistaa.

Mikkonen pitää kohua liioiteltuna. Hänen mukaansa seminaarissa oli esillä "oikeasti isoja asioita", ja nyt keskustellaan Pekkarisen yksittäisistä sanoista. Mikkonen arvioi Pekkarisen vain hieman innostuneen huomatessaan rennon vastaanoton yleisön keskuudessa.

- Nyt on irrotettu yksittäinen asia kokonaisuudesta. Pieni hilpeys ei ole pahaksi tällaisissa pönöttävissä kokouksissa. Toki ruodussa pitää pysyä.

Tuikan mukaan Pekkarisen tapaiselta kokeneelta ja merkittävässä asemassa olevalta poliitikolta sallitaan enemmän kuin nuoremmalta.

- Mutta juuri asemansa vuoksi Pekkarisen pitäisi käyttäytyä asiallisesti, Tuikka linjaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt