Poliisi aloittaa profiloinnin kadonneiden etsinnöissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi aloittaa profiloinnin kadonneiden etsinnöissä

Suomessa kokeillaan uutta tapaa kadonneiden etsinnässä.

14.10.2011 16:38

Useissa maissa käytössä oleva MSO-menetelmä perustuu profilointiin ja sen perusteella tehtäviin todennäköisyyspäätelmiin. Menetelmän odotetaan nopeuttavan erityisesti alkuvaiheen pelastavaa etsintää.

MSO-etsinnässä (Managing Search Operation) kadonneesta henkilöstä ja etsintätapauksesta tehdään profilointi, jonka perusteella päätellään todennäköisimmät löytymisalueet.

Valmistelujen taustana käytetään kadonneen henkilöhistoriaa ja muita katoamistapauksia. Niiden perusteella tehdään nopea vertailu tietokoneella.

MSO:hon perehtynyt ylikonstaapeli Jari Seppälä Peräpohjolan poliisilaitokselta Lapista kertoo, että Suomessa vertailuaineistoa on toistaiseksi vähän, mutta MSO:n syntysijoilla Pohjois-Amerikassa tapauksia on kertynyt jo yli 50000. Seppälän mukaan niissä on havaittavissa selkeää toistuvuutta.

Alkuvaiheen pelastava etsintä nopeutuu

Poliisin kannalta MSO:n erityisyys on selkeä toimintajärjestys ja se, että pelastava etsintä voidaan suunnata todennäköiselle alueelle nopeasti.

Jari Seppälän mukaan menetelmässä on avaimia myös tehokkaampaan maastotyöskentelyyn – ainakin jos sitä vertaa nykyään yleiseen ihmisketjussa haravointiin. MSO:ssa etsittävä alue jaetaan lohkoihin, jotka asetetaan tärkeysjärjestykseen todennäköisyyslaskelmin. Lohkoja kierretään kolmen hengen partioissa vastapäivään.

Seppälä huomauttaa, että tähänkin saakka etsintöjä on toki keskitetty esimerkiksi todennäköisille kulkureiteille ja tiettyihin kohteisiin. –Mutta tässä uudessa systeemissä ne jaksotetaan selkeästi etsinnän eri vaiheisiin, hän sanoo.

MSO voi olla avuksi siinäkin, että maaseuduilla alkaa olla pulaa etsijöistä, kun asukkaita, varsinkin nuoria, on entistä vähemmän. Lohkopartioinnissa voidaan tutkia isojakin alueita, vaikka etsijöitä olisi vähän.

MSO:n soveltuvuutta Suomeen kokeillaan Lapissa parin vuoden ajan. Ensituntumaa MSO:hon on otettu kahdessa etsinnässä, ja Jari Seppälän mukaan etsinnän aloittaminen ja jaksottaminen tuntuivat niissä aiempaa helpommilta.

Kadonneiden etsintä kuuluu Suomessa poliisille, joka käyttää usein apuna Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutettuja etsijöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?