Kreikka-pommi paisuu: Sinä maksat

Julkaistu: , Päivitetty:

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen kertoi Ylen A-studiossa lohduttoman faktan: Suomalaisten on mahdoton paeta tikittävää Kreikka-laskua.
Puttosen mukaan Suomen haaste on se, että maamme on pieni avomarkkinatalous maailman melskeissä. Hyvinvointimme perustuu vientiteollisuuteen.

– Jos maailmalla rytisee, meidän keskeisissä vientimaissa kysyntä heikkenee, niin se näkyy yritysten heikkenevissä tuloksissa. Osaltaan se näkyy jo nyt niin, että meidän varallisuuden arvo on laskenut. On tylsää huomata, että joka päivä joku yritys kertoo heikkenevistä tulosnäkymistä. Seuraavaksi kerrotaan yt-neuvotteluista ja lomautuksista, ja näitähän me ollaan saatu viime päivinä nähdä, Puttonen sanoi A-studion haastattelussa.

– Siinä se lasku on. Joka päivä tulee pikkuhiljaa lisää laskua. Se näkyy ihan oikeasti reaalitaloudessa. Tämä ei ole kriisi, joka voidaan kapseloida Kreikkaan tai että tämä olisi pelkkien pankkien ongelma. Tämä on jokaisen suomalaisen, jokaisen meidän ongelma. Meillä on liian paljon velkaa ja yli yön se velka ei häivy minnekään.


Sijoittajien vastuu unohtuiPuttosen mukaan Suomi oli hyvällä polulla vaatiessaan puoli vuotta sitten yksittäisten sijoittajien vastuuta pankkien pelastamisessa. Nyt yksittäisten sijoittajien vastuu on jäänyt taka-alalle, ja Puttosta harmittaa, ettei Suomi ajanut tätä vaatimusta tarpeeksi.

–    Nyt saattaa käydä niin, että valtiot joutuvat maksamaan, ja valtiothan olemme me, veronmaksajat.

Puttosen mielestä Suomen vakuusseikkailu oli ”puolivuotinen farssi” jolle on nyt onneksi saatu piste.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt