Jari Tervon hittikirjalle ällistyttävä tyrmäys: Jopa nimi väärin!

Julkaistu:

Kurditaustainen vihreä poliitikko ja lakimies Husein Muhammed lyttää kovin sanoin Jari Tervon tuoreimman Layla-romaanin tietoja kurdikulttuurista.

Muhammed kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelun blogissaan, että Tervo on kirjassaan hakoteillä kurdikulttuurin keskeisistä piirteistä – Muhammedin mukaan jopa kirjan nimi Layla, on kirjoitettu väärin.

Muhammedin mukaan Tervo kompastelee pahasti kirjan käännössanoissa: Kaikki sanat ovat käännöksiä turkista suomeen – eivät kurdista suomeen. Osa on Muhammedin mukaan väärinkäännöksiä.

– Tuskin yhdelläkään turkkilaisella tai kurdilla on Layla-nimi (ellei kyse ole Irakin tai Iranin kurdista, jonka nimi on virheellisesti translitteroitu arabialaisista aakkosista latinalaisiin). Nimen kuuluisi olla Leyla (jos on vähänkin perillä kurdien politiikasta, tietänee nimen Leyla Zana). Kirja vilisee kirjoitusvirheitä jopa suomenkielisissä sanoissa, joten ei ole mikään ihme, ettei Tervo ole myöskään vaivautunut tarkistamaan ehkä kuuluisimman kurdimuusikon, Şivan Perwerin, nimen oikeinkirjoitusta, Muhammed ruoskii.

Muhammedin mielestä Tervo yrittää esittää romaanihenkilöiden repliikit mahdollisimman uskottavina, mutta Muhammedin mielestä hän epäonnistuu pahasti.

– Esimerkiksi kurdia keskenään puhuvat viittaavat muka jatkuvasti Allahiin, vaikka kurdiksi tuskin koskaan puhutaan Allahista. Toisin kuin Tervolle, kurdeille Allah on vain arabiankielinen (myös turkkiin lainattu) sana, joka tarkoittaa Jumalaa, josta puhuttaessa kurdit käyttävät sanaa Xwedê (pohjoiskurdiksi) tai Xwa (eteläkurdiksi). Suomenkielisessä tekstissä se kääntyy aivan luontevasti Jumalaksi, mutta ei mitenkään Allahiksi…

Muhammed ihmettelee myös Tervon kirjan väitettä, jonka mukaan jokainen kurdinainen, joka syyllistyy ”sukunsa kunnian häpäisemiseen” joutuu vääjäämättä yhteisön väkivallan kohteeksi, käytännössä murhatuksi.

Tervon kirjan aihe, kunniaväkivalta, sen sijaan saa Muhammedilta tunnustusta.

– Asiantuntevaksi laatukirjaksi siitä ei kuitenkaan ole. Ei kunniaväkivallasta eikä kurdeista, Muhammed toteaa kirjoituksessaan ihmetellen kirjan saamaa ylistävää vastaanottoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt