Tutkimus: Osa perussuomalaisista hyväksyy väkivallan käytön

Julkaistu:

Osa perussuomalaisten jäsenistä ja kannattajista hyväksyy väkivallan, selviää vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Tämä ennakkotieto yllätti sisäministeriön.
- Oletus tietenkin oli, ettei yksikään olisi valmis hyväksymään väkivaltaa, sanoi sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen tiistaina Helsingissä seminaarissa, joka käsitteli väkivaltaisuutta ja radikalisoitumista.

Brittitutkimuksen tavoite on saada parempi kuva populistipuolueista Euroopassa.

Suomesta mukaan on valittu perussuomalaiset, ja Mankkisen mukaan vastausinto on ollut melko suurta. Tarkemmista tuloksista ei ole vielä tietoa, sillä ne julkaistaan vasta myöhemmin syksyllä.

Mankkinen muistuttaa, ettei tutkimuksessa tehdä vertailuja eri puolueiden väkivalta-asenteiden välillä. Suopeaa asennetta voi olla minkä tahansa puolueen jäsenillä ja kannattajilla.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen huomautti samassa seminaarissa, etteivät populistiset puolueet sinänsä ole ongelma.

- Populistiset puolueet ovat Euroopassa nousussa. Ne ovat kuitenkin lähinnä retoriikkaa. Ongelma on verkossa syntynyt populistinen alakulttuuri, jolla ei ole mitään tekemistä puolueiden kanssa, Viljanen sanoi.
 

Puheella yhteys jopa terrorismiin


Toisaalta Suomessa on kuultu entistä kovempaa kielenkäyttöä myös poliitikoilta. Maanantaina perussuomalaiset julkaisivat sisäisen ohjeistuksen kielenkäytöstä.

Kotimaisten tutkijoiden mukaan suurin terrorismiin liittyvä uhka Suomessa on yhteiskunnallisen keskustelun koventuminen, eivät niinkään terrorismihankkeita suunnittelevat yksilöt.

Tutkijat huomauttavat, että viranomaisten tulee olla tarkkana käsitteiden kanssa. Väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisy ja selkeä terrorismin torjunta pitää pystyä pitämään erillään, sanoo terrorismista väitellyt Leena Malkki.

- Muuten väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyä saatetaan alkaa pahimmillaan pitämään vakoiluna.

Malkin mukaan terrorismin torjunnassa pitäisi pyrkiä siihen, ettei Suomeen syntyisi terrorismia tai poliittista väkivaltaa tukevaa yhteisöä.

- Se, että yhteisöä ei ole, tekee terrorismin torjunnan paljon helpommaksi.
 

Nyt nousussa äärioikeisto

 
Viime viikonloppuna paljastui, että kahta Suomessa asuvaa epäillään muun muassa terrorismin rahoittamisesta. Terrorismintutkijan mukaan tämä osoittaa, että Suomessa toimii ihmisiä ja järjestöjä, joilla on kytköksiä kansainväliseen radikaaliin islamismiin ja muuhun aseelliseen terroristitoimintaan.

Tutkija Anssi Kullberg katsoo, että selvin riskialue radikalisaation leviämiselle Suomeen on Afrikan sarvi. Useimmilla muilla länsimailla uhka tulee Afganistanista tai Pakistanin heimoalueilta.

Sisäministeriön Viljasen mukaan juuri nyt Euroopassa nousussa ovat kuitenkin äärioikeistolaiset ilmiöt.

- Meillä on katsottu liian yksipuolisesti radikalismia, maahanmuuttajia ja sieltä tulevaa uhkaa ja samalla aliarvioitu äärioikeistolaisia ilmiöitä. Nyt Europolkin on todennut, että äärioikeisto on nouseva ilmiö Euroopassa, Viljanen sanoi.

Suomessa äärioikeiston kasvun hidasteeksi on arvioitu muun muassa sitä, ettei liikkeellä ole karismaattista johtajaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt