Eduskunta kieltää persun ja kepun

Julkaistu:

Perussuomalaisia ei saa eduskunnassa enää kutsua persuiksi. Eikä Suomen Keskustaa kepuksi.

Sosiaalidemokraatteja kyllä passaa sanoa demareiksi.

Eduskunnassa on pähkäilty, miten kansanedustajien sopii puhutella julkisessa istuntosalissa toisiaan ja millaisia nimityksiä käyttää toisista puolueista.

Kansanedustajille lähteneen kielenkäyttöohjeen mukaan puolueita ja puolueryhmiä tulee puhutella "kirjakielen termein tai sellaisin lyhentein, joita ryhmät itse käyttävät".

Ohjetta puitiin ensin eduskuntatyötä johtavassa puhemiesneuvostossa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat saivat sen tiistaina välitettäväksi omille edustajilleen.

Ryhmäjohtajien tapaamisessa todettiin, että esimerkiksi kepu ja persut eivät ole kirjakieltä eivätkä myöskään ryhmien itse käyttämiä nimityksiä.
- Salikeskustelussa persuksi nimittäminen on ilman muuta loukkaavaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi STT:lle.

Muissa yhteyksissä persuksi kutsuminen ei Ruohonen-Lerneriä enää häiritse.

- Olen jo sen verran paksunahkainen.
 
"Demari, mutta sosialidemokraatti"
 
SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman kertoi, että muut saivat häneltä luvan kutsua heitä demareiksi.

- Emme ole kokoneet, että se olisi meitä halventava nimitys.

Sen sijaan Backman kertoi kieltäneensä muita puhumasta "sosiaalidemokraateista" kahdella a:lla. Puolueen nimi on "sosialidemokraattinen" puolue, hän huomautti.

Mediassa Backmanin inhoama kirjoitustapa on vakiintunut, koska se vastaa kielen oikeaoppisuutta vaalivan Suomen kielen lautakunnan ohjeistusta.
 
"En saa näppyjä kepusta"
 
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen ei osallistunut tiistain neuvonpitoon ja totesi myöhemmin, että olkoon jokaisen edustajan "vastuulla ja kontolla", mitä nimityksiä toisista käyttää.

- Jos joku haluaa kutsua meitä kepuksi, en minä ainakaan saa siitä näppyjä, Tiilikainen naurahti.

Kristillisdemokraatit eivät pidä siitä, että heitä yhä usein nimitellään "kristillisiksi", mikä viittaa jo vuosia sitten hylättyyn puoluenimeen.

Kielenkäyttöohjeessa kansanedustajia muistutetaan myös siitä, että "vuosien aikana kehittyneeseen parlamentaariseen puhetapaan" kuuluu istuntosalissa teitittely.

Ota kantaa

Kumpaa käytät?

Persu 66% Perussuomalainen 34%
Ääniä yhteensä 31229

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt