Kotimaa

Poliisi: Terrorismin valmistelusta epäiltyinä vangitut ovat mies ja nainen

Julkaistu: , Päivitetty:

Poliisi vahvisti lauantaina päivällä tiedotustilaisuudessa IS:n aiemmin uutisoiman tiedon, että terrorismin valmistelusta epäillyt vangitut kaksi henkilöä ovat mies ja nainen.
Poliisi kertoi lauantaina Ilta-Sanomille, että vangitut henkilöt ovat Suomen kansalaisia, mutta taustaltaan somalialaisia.

Heidät pidätettiin rahan keräilystä ja värväämisestä epäiltynä.

Molemmat hankkeet on suunnattu terrorismin tukemiseen. Mitään iskuja ei tiettävästi ole kaavailtu Suomeen.

Lauantaina puolen päivän aikaan alkaneessa Suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Supon tiedusteluvaihe on jatkunut vuodesta 2009.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen terrorismin esitutkinta


Kyse on Suomen ensimmäisestä terrorismin esitutkinnasta. Kotietsintöjä on tehty pääkaupunkiseudulla useissa kohteissa, ja asiakirjoja ja dataa on takavarikoitu.

Tiedotustilaisuudessa ei kommentoitu vangittuja henkilöitä eikä sitä, keitä on yritetty värvätä mukaan toimintaan.

Suojelupoliisin operatiiviset asiantuntijat ovat korostaneet, että Suomessa havaitut terrorismin valmistelut ovat välillisiä: rahaa kerätään ja ihmisiä värvätään toimintaan mukaan. Iskua Suomeen tai Suomessa ei odoteta.

Kahden henkilön vangitseminen merkitsee kuitenkin sitä, että tilanne on Suomessa koventunut. Heidän osaltaan keskusrikospoliisi tutkii mm. rahoitusta ja värväystoimintaa.

Terrorismin uhka vahvistui


Suojelupoliisin maaliskuussa julkistamassa viime vuoden kertomuksessa olleet ennustukset siitä, että terrorismin uhka vahvistuu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ovat toteutuneet uusimmassa tutkimuksessa.

Kansainvälisissä tehtävissä ja virkavapaalla nyt oleva Supon päällikkö Ilkka Salmi antoi aiemmin ymmärtää, että "terrorismin uhka on selvästi siirtynyt Pohjois-Eurooppaan".

Uhka on jo ehtinyt konkretisoitua Tanskassa ja Ruotsissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on onnistunut kuitenkin torjumaan erilaiset valmistelut alkuunsa.

Poliisi tiedottaa seuraavan kerran uuden tutkimuksen tilanteesta tiistaina 27. syyskuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt