Kotimaa

Totuus Pekka Paavolan kohupaosta julki vihdoin?

Julkaistu:

Kesäkuussa 1984 komisario Sulo Aittoniemi etsintäkuulutti Tampereen kaupunginjohtaja Pekka Paavolan (sd) epäiltynä jatketusta lahjoman vastaanottamisesta.
Epäily koski muun muassa huvilaa, jonka Noppa-yhtiö oli rakentanut Paavolalle Vehkalahdelle.

Paavola oli oikeusministerinä 1972, kun paljastui vielä sekin, että huvila oli rakennettu ilman lupaa. Noppa purki huvilan ja siirsi sen Uudenkaupungin saaristoon.

Juhannuksena 1984 epäilty lahjusrikos oli vanhenemassa. Kesäkuun alussa Paavola painui kuukaudeksi maan alle juuri kun komisario Aittoniemi oli tulossa häntä kuulustelemaan.

Tampereella on 27 vuotta pähkäilty, missä Paavola oli tuon kuukauden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entinen virkamies vannoo yhä nähneensä Paavolan virastotalon hississä samaan aikaan, kun tämän piti olla verenpainetta hoitamassa automatkalla Keski-Euroopassa.

Elämäkerrassaan Paavola kertoo lähteneensä ensin Saimaalle veneilemään. Sieltä hän suuntasi Tornion kautta Ruotsiin, sitten Saksan läpi Ranskaan ja sieltä Englantiin.

Kertomansa mukaan Paavola ei ottanut kotimaahan yhteyttä, koska hän epäili, että hänen puhelimiaan kuunnellaan.

Elämäkerrassaan Paavola myöntää, että "pakoretki" ei ollut erityisen onnistunut operaatio.

-Tottakai se oli vikatikki näin jälkikäteen ajatellen. En ajatellut silloin edes mökkijutun vanhenemista - se tuli siihen päälle ikään kuin bonuksena - vaan halusin saada pääni järjestykseen ennen kuin jouduin seurustelemaan poliisin kanssa, Paavola sanoo.

Paavola sai virkarikoksista 10 000 markan sakkorangaistuksen.

Hänet määrättiin viralta pantavaksi, mutta siinä vaiheessa hän oli jo siirtynyt lehtikeisari Urpo Lahtisen palvelukseen.

Uudessakin hommassa sattui skandaali poikineen.

Paavola tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kun hän otti Lahtiselta 400 000 markan bonuksen ilmoittamatta sitä verottajalle.

Myöhemmin hän sai 4 kuukautta ehdollista väärästä valasta Maija Lahtisen rahansiirtojutussa.

Paavola-jupakasta oli sekin seuraus, että komisario Sulo Aittoniemestä tuli kuuluisuus, ja se kantoaalto vei "Sutin" eduskuntaan vuonna 1987.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt