Dalton-alpakka saa elää - toistaiseksi

Julkaistu:

Omistaja palkkasi alpakalle asianajajan. Nyt odotetaan lisälausuntoja aluehallintovirastosta.
Tänään piti olla Dalton-alpakan viimeinen elinpäivä. Alpakan omistajan, oululaisen Eija Lehdon taistelu toi eläimelle kuitenkin jatkoaikaa 2. syyskuuta saakka.

Kirjelmä maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan johti siihen, että
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston on annettava sille oma lausuntonsa 2.9. mennessä, eli ainakin siihen saakka Dalton saa elää.

- Dalton seisoo kotipihalla, ja kaikki pyörittelevät silmiään. Eläin on ollut nyt kuukauden eristyksissä, Lehto sanoo. Hän itse kertoo viettäneensä tapahtuman vuoksi stressaantuneena useita unettomia öitä.

Lehto kertoi palkanneensa tänään asianajajan Daltonin avuksi.

Valituslautakunnasta ei Daltonin viimeisenä tuomiopäivänä kerrottu eläimen kohtalosta Lehdolle mitään, mutta hänen isänsä käännyttyä oikeuskanslerin puoleen tieto jatkoajasta saatiin viimein alpakan omistajallekin.

Lehdon tilalla heinäkuun lopussa vieraillut läänineläinlääkäri antoi Daltonille tappotuomion ja määräsi koko hevostilan karanteeniin, koska alpakalta puuttuivat todistukset tuberkuloositutkimuksista viimeisen vuoden ajalta.

Eviran mukaan laittomasti maahan tuoduilla eläimillä on kolme vaihtoehtoa: palautus alkuperäiseen maahan, lopettaminen tai karanteeni. Sekä Eviran että läänineläinlääkärin linja oli sama: Dalton on lopetettava.

Alpakka tuotiin Suomeen Ruotsista yhdeksän kuukauden ikäisenä viime toukokuussa. Lehdon mukaan eläin oli mikrosirutettu, ruotsalaisen eläinlääkärin vientitarkastama ja terveeksi toteama.

Tarvittavia testejä ei viranomaisten mukaan voida tehdä elävälle eläimelle, joten Lehdon käskettiin tappaa lemmikkinsä itse ja lähettää sisäelimet tutkittaviksi.

Lehto ottattaisi mieluummin näytteet elävästä Daltonista. Hänen tietojensa mukaan itse testin hinta on kolme euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt