Keskusta epätoivoisen paikan edessä presidenttiehdokkaan haussa

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskusta on syksyllä totisen paikan edessä, kun puolueen pitäisi löytää sopiva presidentinvaaliehdokas yhä harvemmaksi käyvästä joukosta.

Yhtenä kärkiehdokkaana pidetty talouskomissaari Olli Rehn ilmoitti sunnuntai-iltana, että hän ei lähde puolueen presidentinvaaliehdokkaaksi.

Rehn sanoo pohtineensa asiaa perusteellisesti kesän aikana ja kuvaa sitä vaikeaksi.

- En kuitenkaan pidä ehdokkuutta mahdollisena nykyiseen tehtävääni liittyvien vastuiden vuoksi. Urakka Euroopassa on kesken. Työ Euroopan velkakriisin voittamiseksi yhteisvoimin vaatii minulta jatkossakin täyden sitoutumisen. Siihen ei ole mahdollista yhdistää ehdokkuutta ja kampanjaa niin vaativassa vaalissa kuin Suomen tasavallan presidentin vaali, Rehn kommentoi asiaa tiedotteessa.

Rehn totesi, että hänen olisi tehnyt mieli asettua ehdokkaaksi puolustamaan näkemyksiään Suomen kansainvälisestä asemasta ja oikeudenmukaisesta kehittämisestä sekä hakea niille kansalaisten tukea kiertämällä Suomea ja keskustelemalla ihmisten kanssa.

- Euroopan talouden vakauttaminen on myös Suomen elintärkeä kansallinen intressi. Suomen menestyminen on aina ollut tiiviisti yhteydessä koko Euroopan menestymiseen. Sen tähden pidän työtäni EU:n talouskomissaarina myös Suomen kannalta tärkeänä. Keskityn edelleen tähän tehtävään ja hoidan osaltani urakan loppuun.

Rehn sanoo myös arvostavansa niitä yhteydenottoja, joita on asiassa saanut eri puolilta suomalaista yhteiskuntaa.

Olli Rehn on hoitanut EU-komissaarin tehtäviä vuodesta 2004; nykyinen talouskomissaarin salkku on ollut hänellä helmikuusta 2010.

Kiviniemi ei edelleenkään halua ehdolle


Keskustalla on nyt aikaa vain muutamia viikkoja löytää ehdokas, sillä puolueen oma takaraja ehdokkaiden asettamiseen on 9. syyskuuta.

Jos ehdokkaita tulee useampi, järjestetään lokakuun puolivälissä esivaali. Keskustan presidenttiehdokas nimetään ylimääräisessä puoluekokouksessa 29. lokakuuta.

Keskustalainen toisensa perään on ilmoittanut, että ehdokkuus ei kiinnosta: tässä joukossa ovat esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja entinen kansanedustaja Seppo Kääriäinen.

Myös Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila on sanonut, että ei ole käytettävissä. Toistaiseksi vain pitkäaikainen ministeri Paavo Väyrynen on ollut halukas ehdolle.

Kiviniemi vahvisti sunnuntaina, että ei lähde ehdokkaaksi, vaan haluaa keskittyä puolueen puheenjohtajan ja oppositiojohtajan tehtäviin. Pyrkyä pitäisi löytyä myös ehdokkaalta itseltään.

- Kyllä sen naamasta näkee, jos ei tehtävään halua. Narulla ei voi työntää. Ehdokkuuteen pitää olla motivoitunut, Kiviniemi sanoi.

Puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole epätoivoinen. Hänestä Rehnin ratkaisu on valitettava, mutta ymmärrettävä. Laaninen oli luottavainen, että puolue saa hyvän ehdokkaan.

Yhdeksi ehdokkaaksi arveltu Anneli Jäätteenmäki ei kommentoinut ratkaisuaan sunnuntaina. Jäätteenmäen avustajan Tiina Loikkasen mukaan Jäätteenmäki on parhaillaan kielikurssilla Ranskassa, joka kestää vielä viikon, eikä todennäköisesti kommentoi asiaa ainakaan nyt.

Entisen pääministerin ja puheenjohtajan Matti Vanhasen kanta ei ole myöskään tiedossa.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 22. tammikuuta ja tarvittaessa toinen kierros kaksi viikkoa myöhemmin.
Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt