Lipponen hakee presidenttiehdokkuutta keräilyerän kautta - "Tästä tämä lähtee"

Julkaistu:

SDP:n presidenttiehdokkaasta järjestettävän esivaalin ehdokkaiden ensimmäinen, ja mahdollisesti ainoa, yhteinen esiintyminen Kotkassa lauantaina muistutti tunnelmaltaan urheilukilpailujen keräilyerää.

Vielä lauantaina kaikki kolme ehdokasta astelivat yhtä jalkaa Suomen, EU:n ja Kymen sosiaalidemokraattien punalipun perässä Kotkan katuja.

Paavo Lipposen lähtö kisaamaan puolueensa ehdokkuudesta loi kuitenkin tilanteen, jossa ei liene epäselvää voittajasta.

– Tästä tämä lähtee ja päätyy toivottavasti voittoon, sanoi Lipponen Sapokan torilla.

Lipponen selvinnee rutiinisuorituksella finaaliin jo suoraan puolueidensa ehdokkaina paikkansa varmistaneiden kokoomuksen Sauli Niinistön ja vihreiden Pekka Haaviston seuraksi.

– Näyttää siltä, että eväät esivaalikiertueen rakentamiseen ovat vähäiset, myönsi SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola, joka tähtäsi alun perin virittämään keskustelua presidentin kansallisesta roolista.

"Vanha kalenteri" täynnä


Myös Lipposen mukaan ajan löytyminen yhteisille tilaisuuksille ennen esivaalia on hankalaa. Niin paljon entisellä puhemiehellä ja pääministerillä on "vanhan kalenterin" mukaisia sovittuja tilaisuuksia.

– Ehkä jossakin vaiheessa päästään saman pöydän ääreen, Lipponen sanoi ja totesi samaan hengenvetoon olevansa tulevalla viikolla muutaman päivän ulkomailla ja kiirettä pitää muutoinkin.

Kolmannen ehdokkaan, Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Tuula Haataisen kannattajat jakoivat urheasti demarinaisten esitettä, jossa luvataan äänestää "Tuulan puolesta niin että tuntuu".

Lipposen sanoma kotkalaisille ja muillekin puolueen Kymen piirin juhlaan saapuneille oli, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa ja hoitaa muun muassa suhteita Venäjään.

– Tästä johtoasemasta presidentin täytyy pitää kiinni ja siinä tarvitaan kokemusta ja yhteyksiä, Lipponen sanoi.

Intoa palata kehiin


Lipponen muistutti, että on edelleen monia valtiomiehiä, Venäjältä lähtien, joiden kanssa hän on ollut tekemisissä.

– Minulla on kovasti intoa palata näihin kehiin ja uskon, että tässä on myöskin tehtävää, sillä maailma on sellaisessa muutoksessa, että siinä presidenttiä tarvitaan, Lipponen vakuutti.

Lipponen täsmensi, että presidentin johtaminen tapahtuu, kuten perustuslaissa todetaan, yhteistyössä hallituksen kanssa. Hän muistutti itse olleensa rakentamassa kahden instituution yhteistyötä, eikä hänen mielestään presidentin valtaoikeuksiin kajoava, lepäämässä olevan lakiuudistus tuo siihen suurta muutosta.

– Keskinäinen kunnioitus on tärkeää, Lipponen sanoi.

Kotimaassa presidentti ei saa Lipposen mielestä olla mikään päsmäri, vaan hänen pitää kunnioittaa eduskuntaa. Samoin hallituksen toimintaa pitää tukea ennemmin kuin olla koko ajan arvostelemassa.

SDP:n esivaalikampanjan alkua seurasi noin satahenkinen yleisö. Kotkalaiskansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) oli tyytyväinen, että piirin toiminnanjohtaja Juha Kähärä oli nopealla toiminnallaan saanut kaikki kolme ehdokasta mukaan.

Kotkalaiset Aune Hannula, Liisa Paasila ja Marjatta Osola pääsivät jututtamaan ehdokkaita, mutta suosikkia ei kerrottu.

– Harkitaan vielä ketä, sanoi Hannula, joka aikoi äänestää esivaalissa eli neuvoa antavassa jäsenäänestyksessä postitse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt