Nokian ex-pomo arvostelee rajusti Ollilaa: "Laiminlöi tehtävänsä"

Julkaistu:

Nokian entinen päällikkötason johtaja  Juhani Risku arvostelee kovin sanoin Nokian hallituksen puheenjohtajaa Jorma Ollilaa. Risku syyttää Ollilaa Nokian alamäestä ja tehtäviensä laiminlyömisestä.
Risku huomauttaa, että koko Nokian laskun aikana ohjaksissa ollut Ollila oli aluksi sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja, sittemmin edelleen päävastuullinen, eli  hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon ja nyt Stephen Elopin aikana.

- Kun hallituksen puheenjohtaja on passiivinen, yhtiössä ei ole isäntää. Toimitusjohtaja on hallituksen palkollinen, "juoksupoika", ei isäntä, tykittää Risku IS:lle.

Hän tähdentää, että Nokian hallitus vastaa omistajilleen muun muassa osakkeen arvosta ja yhtiön strategiasta.

- Työkaluina hallituksella ovat muun muassa johtajavalinnat, strategian kehittäminen, liiketoiminnan suuret linjanvedot ja niiden onnistuminen. Koko vastuu yhtiöstä on hallituksella ja siis puheenjohtajalla, huomauttaa Risku.

Hän syyttää Ollilaa tärkeimmän tehtävänsä eli Nokian johtamisen laiminlyömisestä.

- Jorma Ollila on Nokian johtamisen sijaan "leikannut lippusiimoja maantiesiltojen avajaisissa", eli toiminut Suomi-brändiryhmässä, TV-ohjelmissa ja muissa toissisijaisissa toimissa (Fruugo, EVA, ETLA).

Risku paheksuu, että Ollilan johdolla Nokian osake on pudonnut vuoden 1999 huippulukemasta eli 65 eurosta 4 euroon.

- Vuoden alusta muutos on 44,44 prosenttia ja kolmen vuoden 75,3 prosenttia.

- Ollila saattaa kohdata Percy Barnevikin ja Pehr Gyllenhammarin kohtalon: Where are they now?

"Nokia on Motorolaa paljon arvokkaampi"


Riskun mielestä Nokian osakkeen arvo makaa Nokian tulevaisuusodotteen heikkouden ja epävarmuuden vuoksi.

- Tämä tarkoittaa, että analyytikot ja meklarit eivät suosi osakkeen ostamista kuin shorttauksen verran, eli Nokian osake on pelimerkki. Pitkäaikaisen osakkeenomistajat (holdarit) ovat hävinneet eniten. Joku osti Nokiaa hinnoilla 50-40-30-20-10 euroakin!

Risku muistuttaa, että Nokia myytiin helmikuussa nollalla eurolla Nokian ja Microsoftin laajan yhteistyön myötä.

- Tällöin Nokia luovutti mobiilialan ainoan kasvualueen, ohjelmistot, käyttöjärjestelmän, käyttöliittymän ja mobiilipalveluiden kehityksen Microsoftille. Nokia surkastui laitevalmistajaksi muiden valmistajien joukkoon, jossa bisneksen kate on 3-8 prosenttia. Ohjelmistojen ja palveluiden kate on 15-30 prosenttia ja nämä takaavat pääsyn mainosmarkkinoille ja uusille palveluratkaisuille, sanoo Risku.

Hänen mielestään Nokia on moninkertaisesti arvokkaampi kuin Motorola.

- Tämän vuoksi Nokiaa ei voi sellaisenaan edes ostaa, saati että kannattaisikaan. Sopimus Microsoftin kanssa lukitsee Nokian pitkäaikaiseen yhteistyöhön, ja Nokian arvo preemioineen olisi luokkaa 40-50 miljardia euroa, mikä jo sellaisenaan estää oston.


"Nokian valtaus mahdollista"


Risku pitää mahdollisena Nokian valtausta.

- Nurkanvaltaus on toki mahdollista. Se tapahtuisi jo 15 prosentin määräysvallan saamisesta, mikä on lähellä kun yhdistetään Dogde & Coxin ja Capital Groupin 5 prosenttia + 5 prosenttia ja siihen lisäksi muutama muu institutionaalinen omistaja. Tällöin hallitusta, johtokuntaa ja strategiaa voidaan päivittää reippaastikin.

Huvittavimpana Risku pitää sitä, että Nokia ja Microsoft eivät lainkaan kilpaile Applen ja Googlen kanssa, niillä on eri liiketoiminta-alue Nokia-Microsoftin kanssa.

- Nokia ja Microsoft ovat laite- ja ohjelmistobisneksessä, Apple ja Google ovat näyttölaite-Internet-media-kanava -bisneksessä.

Ex-nokialaisen mielestä Nokia on pelkkä laitevalmistaja ja Microsoft ohjelmistotalo.

- Heiltä puuttuu Access, eli portti Internetiin joita ovat muun muassa Google sellaisenaan, Facebook, Amazon ja Twitter. Heiltä puuttuu yhteistyö mediaan, joita ovat muun muassa News Corp., Disney.

- Apple puolestaan on solminut kiinteät sisällönjakelusuhteet maailman viiden suurimman mediatalon kanssa. Googlella taas on välitön pääsy kaikkeen sisältöön haku- ja muiden palveluidensa kautta. Lisäksi Applella ja Googlella on rahastus mainosten ja ohjelmisto- ja sisältömyynnin kautta.

Riskun mukaan Nokia ja Microsoft eivät täten ole Applen ja Googlen kilpailijoita.

- Kolmatta hevosta ei ole. Itse olen laatinut kuvion kolmannelle hevoselle, ja se olisi SNOOI group, Sony + News Corp. + Orange + new access company + Oracle + Intel.

Riskun mielestä Nokian on pakko tehdä jotain ihmeellistä, jos se haluaa selvitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt