Kesämökkiläisten vesialue saastunut mystisesti – suolistobakteereja ällöttävän paljon

Julkaistu:

Suositun mökkialueen uimarannat suljettiin kuvottavan ulosteveden vuoksi Pyhärannalla.

Pyhärannan alueen asukkaat ovat joutuneet ällöttävän pulman eteen.

Heinäkuun 13. päivä Pyhäjärven kunta havaitsi tavallisessa kuukausittaisessa valvontanäytteessä hälyttävän suuren enterokokkipitoisuuden Santtiossa. Uimaranta suljettiin ja jatkonäytteitä otettiin.

Enterokokki on suolistobakteeri.

- Enterokokki indikoi jätevesipäästöä uimarannalla. Raja-arvo sille on 200, Santtiossa pitoisuus oli tuolloin 1070, kertoo terveystarkastaja Jonna Aro.

Pahimman luultiin olevan ohi, kun Santtion tilanne parani ja lukema laski normaaliin elokuun alkuun mennessä. Todellisuudessa pahin oli vasta tulossa.

Katastrofi havaittiin 8.8 otetuista näytteistä.
Näytteiden tulokset valmistuivat 11.8 ja paljastivat, että enterokokkia oli viidellä kunnan yleisellä uimarannalla. Alue on suuri ja kesämökkipaikkoja ainakin 900. Useat uimarit ovat siis pulikoineet ulostevedessä.

Kunta sulki rannat ja pystytti uimakieltolappuja 12. päivä.

Ulostebakteeria on tällä hetkellä pahimmillaan kymmenkertainen määrä. Suljettuina ovat Kaukan-Varvin uimaranta, Kirkon ranta, Suojalan uimaranta, sekä Santtion- ja Kukolan uimaranta.

- Viisi rantaa on suljettu ja enterokokkien pitoisuus niiden välillä vaihtelee 280-2000 välillä, Aro kertoo.

- Tuoreimman näytteen mukaan kylläkin Suojalan, Santtion, Reilan ja Kukolan vesi täyttää vaatimukset. Tarvitaan kaksi puhdasta näytettä, että ne voi avata, hän lisää.

Ulosteveden ryöppyäminen alueelle on täysi mysteeri. Torilla huhut kiertävät ja naapureiden rantoja kytätään.

- Vastaavaan ei ole ikinä täällä törmätty. Tämä on ollut varsinainen shokki, kertoo rakennustarkastaja Olli Lahtonen.

- Puhelin on soinut ja monta teoriaa on esitetty. Myös aikamoista naapureiden jätevesisysteemin tarkkailua ja raportointia on tullut. 

Laiva syyllinen?

- Pyhäranta on sen mallinen, että siinä on kaksi lahtea. Tämä takia oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että se olisi mereltä päin puhaltanut ja kulkeutunut tänne. Putkia ymmärtääkseni ei siellä ole. Voisi siis ajatella, että jostain aluksesta olisi laskettu jätevedet, Lahtonen pohtii.

Kesämökkiläinen Sakari Salovaara on pöyristynyt tilanteesta.

- Miksi meille mökkiläisille ei ole ilmoitettu mitään? Ei ole kerrottu, voiko omassa rannassa uida tai mitä enterokokki voi ihmiselle tehdä, hän sanoo vihaisena.

- Lapsenlapseni oli täällä pari viikkoa ja pulikoi tuntikausia vedessä päivittäin. Tämä on edesvastuutonta kunnalta, Salovaara arvostelee.

Lahtosen mukaan asiasta on tiedotettu uimarannoilla, kunnan nettisivuilla, lehdissä ja teksti-tv:ssä. Jokaisen mökkiläisen erikseen tiedottamiseen ei ole ollut välineitä.

- Yksittäisen mökkiläisen kohdalta on vaikea sanoa. Voi kuitenkin ajatella, että kun kerran uimarannat on ympäriltä suljettu, niin olisiko uimista omassa rannassa syytä välttää.

Terveystarkastajalle on tullut muutamia kyselyjä vatsakivuista.

- Vedessä voi esimerkiksi olla norovirusta, eli voi ilmaantua vatsataudin kaltaisia oireita. Jos on haavoja, on tulehdusriski korkeampi. Muutamia kyselyjä on tullut, että voisiko vatsakipu johtua tästä.

Tuoreimmat tulokset näytteistä tulevat torstaina ja kunta tiedottaa niistä kotisivuillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt