Apulaisvaltakunnansyyttäjä arvostelee poliitikkoja maahanmuuttajien leimaamisesta

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske arvostelee poliitikkoja äänestäjien kosiskelusta rasistisilla vihapuheilla.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske arvostelee poliitikkoja äänestäjien kosiskelusta rasistisilla vihapuheilla.

3.8.2011 15:14 | Päivitetty 3.8.2011 15:37

- Pidän erittäin ongelmallisena, jos poliitikot rupeavat viljelemään tällaista kielenkäyttöä. He pyrkivät kosiskelemaan kansalaisia, joilla on jo negatiiviset asenteet esimerkiksi ulkomaalaisista ja maahanmuuttajista, Kalske sanoi STT:lle.

Yksittäiset poliitikot ovat alkaneet kärjistää nettikirjoituksiaan vihapuheella. Ilmiöön kuuluu sekin, että kun kirjoituksesta nousee kohu, tekijä sanoo halunneensa vain herättää keskustelua.

- Kirjoittaja antaa jälkeenpäin itselleen vapautuksen sanomalla: "Jokainenhan ymmärtää, että tämä oli tällainen poleeminen puheenvuoro, enkä todellisuudessa tarkoita sitä." Ja kuitenkin hän käyttää selvästi sellaisia ilmaisuja, joita mainitaan rikoslain kohdassa kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Ylimpiin oikeusviranomaisiin kuuluva Kalske painottaa, että maahanmuuttopolitiikkaa voi arvostella leimaamatta kokonaisia kansanryhmiä tekaistuilla väitteillä.

Tokaisuja nettikirjoituksissa

Kalskeen mukaan etnisen tai rodullisen ryhmän julkinen leimaaminen ja solvaaminen täyttää tunnusmerkistön, joka on määritelty rikosnimikkeelle kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Samaa pykälää rikkoo, jos uhkailee jotain ihmisryhmää julkisesti.

Kalske sanoo, että rikokseen voi syyllistyä myös käyttämällä solvaamiseen nettiblogin sijaan megafonia. Vihapuheessa voi olla kyse myös kunnianloukkauksesta ja siihen voi syyllistyä, jos huutelee kadulla rasistisia törkeyksiä.

Yleensä areenana on ollut netti. Tuomiot ovat olleet sakkoja, vaikka maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

- Tähän asti kyse on ollut yhden tai useamman virkkeen tokaisuista, joissa on halvennettu maahanmuuttajia ja väitetty, että jostain maasta tulevat ihmiset ovat esimerkiksi muita taipuvaisempia rikoksiin, Kalske luonnehtii.

Vastaavat jutut ovat Kalskeen mukaan yleistyneet parin viime vuoden aikana.

Kalske on ollut ajamassa syytettä kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps) blogikirjoittelusta. Halla-aho kirjoitti islam-tekstinsä ennen kansanedustajaksi tuloaan.

Hän sai sakot käräjillä ja hovissa uskonrauhan rikkomisesta, mutta syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hylättiin. Nyt blogitekstiä pohtii korkein oikeus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?