Miljardööripariskunnalla iso hanke Suomessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miljardööripariskunnalla iso hanke Suomessa

Suomalaissyntyinen miljardööri Poju Zabludowicz ja vaimonsa Anita avaavat Pernajan Sarvisalossa sijaitsevan kesäpaikkansa ovet yleisölle ja tuovat sinne mittavan osan nykytaidekokoelmaansa. Sarvisalossa poptähti Madonna vietti kesäpäivää pari vuotta sitten.

Suomalaissyntyinen miljardööri Poju Zabludowicz muuttaa vaimonsa Anitan kanssa Pernajan Sarvisalossa sijaitsevan kesäpaikkansa taidekeskukseksi.

3.8.2011 7:31

Lisäksi he tarjoavat taiteilijoille mahdollisuuden majoittua Sarvisalossa ja luoda taidetta paikan päällä.

Anita Zabludowiczin mukaan idea kesäpaikan muuttamisesta taidekeskukseksi syntyi hänen vierailtuaan kaksi vuotta sitten Naoshimassa, pienellä japanilaisella saarella, jolla sijaitsi Tadao Andon nykytaiteenmuseo.

- Kuvittelin paikan olevan kuin Shangri-La, mutta järkytyin, kuinka tylsä ja maskuliininen paikka oli. Tuntui kuin kauniille saarelle olisi heitetty massiivisia monumentteja. Se oli hämmentävää. Ajattelin silloin, että voisimme tehdä tämän Suomessa, mutta omalla tyylillämme ja käyttäen hyväksi saaren luontoa, Anita Zabludowicz kertoo Financial Timesissa.

Vuodesta 1995 taidetta keräilleet Zabludowiczit eivät rakenna saarelle uusia rakennuksia vaan hyödyntävät jo olemassa olevia. Heidän tarkoituksensa on näyttää taidetta ihmisille, jotka eivät ole ennen nähneet vastaavia teoksia.

Paitsi että Zabludowiczit tuovat Sarvisaloon yksityisen kokoelmansa teoksia, saarella myös luodaan uutta taidetta. Zabludowiczit tarjoavat taiteilijoille matkat, majoituksen ja ruoan sekä avustavat myös tuotantokuluissa.

Taiteilijat saavat luomistyöhönsä vapaat kädet. Vastineeksi vieraanvaraisuudestaan Zabludowiczit pyytävät taiteilijoilta pientä teosta kokoelmiinsa.

Sarvisalossa on jo esillä Zabludowiczien kokoelman teoksia sekä joitakin uusia ulkoteoksia, muun muassa brittitaiteilija Richard Woodsin Kivipeitteinen mökki, jossa vanha mökki on saanut ulkopintaansa vanhojen itälontoolaisten kivitalojen pintaa muistuttavan pellityksen, tosin kirkkaan pinkkinä ja keltaisena. Kokonaisuudessa Sarvisaloon muodostuvan taidekeskuksen on tarkoitus olla valmis kesällä 2012.

Anita, joka on myös Lontoon Tate-museon edunvalvoja ja Camden Arts Centerin hallituksen jäsen, on innoissaan projektista.

- Tässä on kyse seikkailusta. Siitä, että voi luoda jotakin alusta loppuun saakka ja elää sen kanssa ikuisesti. Tämä on hienoa, koska taiteilijoista tulee ystäviä ja perheenjäseniä.

Financial Times ennustaa Sarvisalosta tulevaisuudessa merkittävää paikkaa taiteen maailmankartalla. Lehden mukaan jo nyt, ennen virallisia avajaisia, amerikkalaismuseoista on varattu ryhmämatkoja Sarvisaareen.   Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?