Kotimaa

Paloittelumurhasta tuomittu karkasi

Julkaistu: , Päivitetty:

Harvinaisen raa'asta Hyvinkään paloittelumurhasta sekä miehen tappamisesta vesurilla tuomittu Terhi Tervashonka on kateissa.
Tuoreimman tuomionsa vuonna 2008 saanut Tervashonka siirrettiin keväällä Pyhäselän vankilasta avohoitoon Hämeenlinnaan Vanajan avovankilaan.

Kaksi viikkoa sitten torstaina 21. heinäkuuta Tervashonka ei palannut päivittäisestä työstään vankilaan. Hänet on nyt etsintäkuulutettu.

- Tervashonka on työskennellyt Hämeenlinnan kaupungille puistotyöntekijänä. Hän asuu avovankilassa. Vangeille on määrätty tarkat ajat, milloin saa poistua vankilasta työtä varten, ja milloin heidän pitää palata takaisin. Hänen olisi pitänyt palata työpäivän jälkeen julkisilla kulkuvälineillä takaisin vankilaan, kertoo rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikkö Usko Määttä.

Hänen mukaansa Tervashongan työpaikalla puistotöissä on työnjohdollista valvontaa, mutta koska avovankila on vapauteen valmentava yksikkö, vangit kulkevat itsenäisesti.

- Tällaiset luvattomat poistumiset, joita avovankilassa joskus tapahtuu, ovat yleensä muutamia tunteja, korkeintaan muutamia päiviä kestäviä tapauksia. Poliisi löytää yleensä pian karkuteillä olevat tai vangit ilmoittautuvat itse.

Ei mitään havaintoja


Tervashongasta ei ole saatu mitään havaintoja, kertoo apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisista.

- Ei ole mitään erityisiä joukkoja, jotka etsisivät Tervashonkaa, vaan jos hänet tavataan ratsioissa tai muissa vastaavissa tilanteissa, hänet otetaan kiinni. Toistaiseksi hänen olinpaikastaan ei ole mitään tietoa, Heikkonen sanoo.

Tervashonka vapautui paloittelumurhatuomiosta ehdonalaiseen keväällä 2003.

Neljä vuotta myöhemmin kesällä 2007 hän surmasi 47-vuotiaan miehen lyömällä tätä vesurilla päähän. Hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Heikkosen mukaan poliisi ei ole tiedottanut Tervashongan etsintäkuulutuksesta, koska poliisin tiedossa ei ollut, liittyikö karkaamiseen erityistä dramatiikkaa.

- Meille tuli ainoastaan virka-apupyyntö rikosseuraamuslaitokselta, että tällainen vanki on jättänyt tulematta takaisin vankilaan, joten emme nostaneet meteliä, Heikkonen sanoo.

- Jos hänet on avovankilaan sijoitettu, niin ei voi katsoa, että hän olisi erityisen vaarallinen. Yleensä tällaisissa karkaustapauksissa vanki menettää avopaikkansa ja joutuu takaisin suljettuun vankilaan, Määttä sanoo.

Saatananpalvojat surmaajina

  • Terhi Tervashonka oli paloittelusurman tekohetkellä 1998 vasta 17-vuotias. Hänet tuomittiin kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen. Alaikäisen Tervashongan katsottiin toimineen täyttä ymmärrystä vailla, mikä lievensi tuomiota.
  • Jutun päätekijä Jarno Elg tuomittiin elinkautiseen.
  • Nuorten katsottiin toimineen saatananpalvontariittien mukaisesti. He muun muassa häpäisivät ruumista ja söivät sitä.
  • Lopuksi murhaajat paloittelivat ruumiin ja veivät roskalaatikoihin.
  • Surma tuli ilmi, kun uhrin ruumiinosia löytyi Hyvinkään kaatopaikalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt