Jari Sarasvuo: Downshifting on pelkkää itsekkyyttä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Sarasvuo: Downshifting on pelkkää itsekkyyttä

Muodikas downshifting on yritysvalmentaja Jari Sarasvuon mielestä silkkaa itsekkyyttä, koska suomalaiset on pakko saada tekemään enemmän töitä.

14.7.2011 19:49

Sarasvuon mielestä menestyjien ei siis ole reilua keventää työpanostaan, vaan antaa kaikkensa yhteisen hyvän eteen.

Luvatut eläkkeet jäävät muuten maksamatta, eikä edes töistä ole varaa maksaa riittävästi palkkaa, koska työ ei tuota tarpeeksi. Esimerkiksi Sarasvuo nosti itsensä.

– Anteeksi, että sanon näin, mutta ei minun tarvitsisi materiaalisten tai sosiaalisten tarpeiden takia töitä tehdä, latasi Trainers Housen pääomistaja Porin SuomiAreenan työelämäkeskustelussa torstaina.

Menestyjien lisäksi Sarasvuo pistäisi töihin myös nuoret, lapsesta asti vaikka muutaman euron "riistopalkalla". Kyytiä sai myös "syrjäyttävä sosiaaliturva".

– Annetaan lahjus sen eteen, että laiskottelee, hämmästeli Sarasvuo.

Työn ylistys sai tukea muilta keskustelijoilta: sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolta (kok.), Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäriltä Jan Schugkilta ja SAK:n kehittämispäälliköltä Juha Antilalta.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että työ on korvaamatonta muunkin kuin toimeentulon vuoksi. Sillä työ sitoo yhteiskuntaan ja pitää kansalaiset lojaaleina toisiaan kohtaan: kaikki osallistuvat, maksavat veroja ja saavat palveluita.

Työssä tulee huomatuksi

Sarasvuolle muistutettiin kuitenkin, ettei kaikille töitä löydy eikä kaikkia kohdella töissä ihmisarvoisesti. Sarasvuon kaipaamasta lapsityövoiman käytöstä löytyy vähemmän hohdokkaita esimerkkejä Euroopan museoista, muistutti Antila.

Halpatyön sijaan SAK:n kehittämispäällikkö kaipasi "innostavaa signaalia työnteosta". Eli töitä, kuittasi Sarasvuo.

Sarasvuon mielestä työsuhteen antaminen on tehty liian vaaralliseksi ja sitovaksi. SAK:laisen silmin massojen lomauttaminen ja irtisanominen on Suomessa halpaa lystiä verrattuna esimerkiksi Saksaan.

– Kiva kattella, kun pojat riitelee, iloitsi Risikko.

Yhdestä asiasta vielä löytyi yksimielisyys: töissä jaksaakseen pitää tulla huomatuksi. Esimiehen pitää siis tervehtiä ja katsoa kohti, soittaa vaikka perään sairauslomalle.

Kaipaahan lapsikin isän ja äidin huomiota: katso, teen kuperkeikan, katso, mitä piirsin. Katso mua!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?