Hallitusneuvottelut - IS seuraa hetki hetkeltä

Julkaistu: , Päivitetty:

Seuraa tästä, miten hallitusneuvottelut etenevät. Tapahtumat päivittyvät mahdollisimman pian.

Torstai 16.6

Klo 9:
 Hallitusneuvotteluiden loppusuora alkoi Säätytalolla Helsingissä.

Neuvotteluiden johtoryhmä aloitti kokouksensa käsittelemällä työryhmien aikaansaannoksia ja vielä pöydälle jääneitä asioita.

Tavoitteena on yhä, että neuvottelut saadaan päätökseen ja hallitusohjelma julki huomenna perjantaina.

Hallitukseen menossa olevat kuusi puoluetta kokoontuvat viikonloppuna käsittelemään hallitusohjelmaa ja omia ministerinimiä.


Keskiviikko 15.6.

Hallitusneuvotteluissa alkaa loppukiri
 
Niistä toivotaan tulevan valmista viimeistään ylihuomenna perjantaina. Silloin myös tiedetään, miten ministerinpaikat jaetaan puolueiden kesken.

Varsinkin talous- ja sosiaaliasioissa riittää yhtä sovittelemista. Niitä käsittelevät työryhmät istuivat tiistaina illalla pitkään ja ne jatkavat työtään keskiviikkona.

Neuvotteluja vetävä Jyrki Katainen oli eilen iltapäivällä hyvin tyytyväinen työn etemiseen.


Tiistai 14.6.

Hallitusneuvotteluja vetävä Jyrki Katainen (kok.) osallistuu EU:n valtiovarainministerien kokoukseen Brysselissä kesken hallitusneuvotteluiden.

Ministeritapaamisen kuumin aihe on Kreikka, joka on tarvitsemassa uutta laina-apupakettia velkakriisistään selviämiseksi.

Uudesta apupaketista on määrä päättää juhannuksen alla Brysselissä kokoontuvassa EU-huippukokouksessa.

Katainen lähtee Suomesta iltapäivällä ja palaa yöllä takaisin.

Maanantai 13.6.


Klo. 12.07: Puoluejohtajat kokoontuvat Säätytalon sijaan Smolnaan. Neuvotteluissa mukana ovat vain puoluejohtajat, ei koko neuvottelukonklaaveja.

Neuvotteluja johtava Jyrki Katainen (kok.) on neuvottelujen etenemisestä toiveikkaina.

- Uskon, että jokainen on vakavissaan. Minulla on vankka käsitys, että yhteisymmärrys pystytään löytämään, Katainen sanoi.


Hallitusneuvottelut jatkuvat lähes kahden viikon tauon jälkeen.

Kuuden puolueen puheenjohtajat kokoontuvat puolilta päivin Jyrki Kataisen (kok.) johdolla.

Tavoitteena on, että neuvottelut saadaan päätökseen viimeistään perjantaina.

Edellinen yritys kariutui SDP:n ja kokoomukseen kiistoihin veroista.

Sen jälkeen Katainen selvitti vielä vaihtoehtoa, jossa hallitukseen olisivat tulleet kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.

Kun tämä ei onnistunut, jäljelle jäi uusi yritys kuuden puolueen kesken.

Kokoomuksen ja SDP:n lisäksi mukana ovat vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.


 

Perjantai 10.6.


Klo 12.25: SDP on valmis jatkamaan hallitusneuvotteluja Jyrki Kataisen (kok.) johdolla.

Kataisen kerrotaan ehdottavan, että kuuden puolueen pohja palaa neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vahvistaa STT:lle, että puolue on lähdössä uudelleen mukaan Kataisen vetämiin hallitusneuvotteluihin.

Klo 12: SDP on valmis jatkamaan hallitusneuvotteluja Jyrki Kataisen johdolla. Myös Vasemmistoliitto on vahvistanut halunsa neuvottelujen uusintakierrokselle.

Klo 11.00: Ylen mukaan Jyrki Katainen pyrkii jatkamaan neuvotteluja samalla kuuden puolueen Sixpack-pohjalla, jonka neuvottelut kariutuivat Säätytalolla reilu viikko sitten.

Ylen tietojen mukaan keskustelut kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten pohjasta ovat kariutuneet.


Klo 10.00:
Kokoomus aloitti ryhmäkokouksen eduskunnassa.
Hallitustunnustelija Jyrki Katainen vakuutti IS:lle että tunnelmat ovat hyvät.

- Tästä on tulossa hyvä päivä, Katainen sanoi.

Katainen vaikutti erittäin tyytyväiseltä ja hyväntuuliselta.

- Salissa taputettiin taas Kataisen ryhdikkäälle esiintymiselle, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi sanoi.

Katainen ei kuitenkaan kommentoinut sitä, tuleeko Suomeen "Sixpack" eli kokoomuksen, Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien hallitus.

Kataisen pitäisi kertoa tänään perjantaina kello 12 alkavassa tiedotustilaisuudessa, mitä puolueet hän haluaa mukaan varsianaisiin hallitusneuvotteluihin.


Torstai 9.6.

Klo 16.14:
Vihreät ei jatka hallitusneuvotteluissa. Vihreiden mukaan puolueella ei olisi mahdollisuuksia edistää tavoitteitaan, jos porvarihallitus jatkaa.

Klo 15.01: Keskustan entinen varapuheenjohtaja Antti Rantakangas sanoo IS:lle, että keskustan pitää lähteä hallitusneuvotteluihin.

- Mutta 105 edustajan pohja ei ole se, johon pitäisi lähteä, hän viittaa Jyrki Kataisen (kok) yritelmään.

Klo 15: Keskustan eduskuntaryhmä keskustelee hallitusneuvottelujen jatkosta.

Klo 13.40: Presidentti Tarja Halonen toivoo STT:n mukaan, että puolueet kiirehtivät uuden hallituksen muodostamista. Suomeen olisi hyvä saada uusi hallitus tässä kuussa, Halonen sanoi SAK:n edustajakokouksessa Tampereella. Presidentti ei ottanut kantaa siihen, mitä puolueita hallituksessa tulisi olla. Vaalituloksen pitäisi hänestä kuitenkin näkyä hallituspohjassa.

Klo 12:
Vihreiden puoluevaltuuskunta keskustelee hallitusneuvottelujen jatkosta. Kokous saattaa kestää useita tunteja. Aiheesta lisää täällä.

Maanantai 6.6. klo 8: Enemmistö keskustalaisista haluaisi puolueen lähtevän mukaan hallitusneuvotteluihin. Asiasta kertoo puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko Ylen aamu-tv:ssä. Keskusta teki viikonloppuna jäsenillensä sähköisen kyselyn hallitusneuvotteluihin lähtemisestä.


Klo 16.47: Yritys aloittaa hallitusneuvottelut kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kesken on kaatunut, kertoo MTV3:n uutiset nettisivuillaan.


Keskiviikko 8.6.

Timo Soini sanoo Ylen A-studiossa, että perussuomalaisilla on hallitusneuvotteluissa edelleen kolme kipukohtaa. Aiheesta lisää täältä.

Klo 12.30:
Kokoomuksen Jyrki Katainen on saanut valtuudet jatkaa hallitustunnusteluja. Hän käy kaikkien puolueiden kanssa neuvottelukierroksen ja kertoo tuloksesta perjantaina.

Klo 12:
Ryhmäjohtajien kokous alkaa.

Klo 12:
PS:n puheenjohtaja Timo Soini poistuu kokouksesta, mutta ei kerro sen sisällöstä. Hän ei myöskään kerro, tukeeko PS edelleen Kataista hallitustunnustelijaksi. Katainen saa omalta ryhmältään täyden tuen. Aiheesta lisää täällä.

Klo 10.30: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu pohtimaan mahdollisuutta osallistua hallitusneuvotteluihin.

Tiistai 7.6.

Klo 19.59:
Timo Soinin mukaan perussuomalaiset pohtii nyt kahta vaihtoehtoista kokoonpanoa: perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta sekä perussuomalaiset, keskusta ja SDP.

Klo 19.01:
Timo Soini sanoo Ylelle aloittavansa salaiset neuvottelut, joissa hän itse selvittää puolueiden EU-kannat.

Klo 17.47: Keskusta on valmis osallistumaan hallitusneuvotteluihin. Keskustan mukaan Jyrki Katainen saa jatkaa hallitustunnustelijana. Myös perussuomalaiset pitäisi saada mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt