Asiantuntija: Helsingin pommeja ylistänyt voi olla tyytyväinen

Julkaistu:

Suomalainen asiantuntija uskoo, että ääri-islamilainen nettibloggaaja sai Suomi-tietonsa täkäläisten tiedotusvälineiden englanninkielisistä uutisista.

Nimimerkki Abu Sulaiman al-Nasser kiitteli viikonloppuna blogissaan Helsingin Tapaninvainiossa huoltoasemalle heitettyä polttopulloa.

Blogissa myös viitattiin Pasilasta löytyneeseen kanisteripommiin ja rukoiltiin, että seuraava isku onnistuu.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Juha-Antero Puistola arvioi, että islamistin blogiin olisi voinut yhtä hyvin päätyä viimetalvinen pitserian tuhopoltto Tampereella.

Puistolan mukaan nimimerkki Sulaiman ei kuulu kansainvälisissä arvioissa lähellekään al-Qaidan ydinpiiriä. Myös bloggarina hän on suhteellisen tuntematon, vaikka pääsikin nyt näkyvästi suomenkielisiin uutisiin ja onnistui terrorismin tavoitteessa: pelon lietsonnassa tiedotusvälineiden kautta.

–Sulaiman, kuka hän nyt ikinä onkaan, voi olla aika tyytyväinen tällä hetkellä seuratessaan vaikkapa suomalaisia verkkolehtiä, sanoi Puistola STT:lle maanantaina.

Myös yhdysvaltalainen terrorismintutkija Evan Kohlmann sanoi Helsingin Sanomille, että nettiviestit saattavat olla pelkkää mediapeliä. Toisaalta Kohlmann arvioi, että Sulaiman on ilmeisen vaikutusvaltainen hahmo islamistien verkkokeskustelussa. Hän mainitsi myös, että toukokuussa Sulaiman julkaisi netissä ohjeen polttopullon tekoon.

Yhteyttä terrorismiin ei ole havaittu


Abu Sulaimanin viestejä julkaistiin netissä myös suomeksi. Puistola arvioi, että blogisti on saattanut saada käännösapua jihadistien keskustelupalstoilta, joita seurataan myös Suomessa.

Puistolan mukaan tuoreimmissa kirjoituksissaan Sulaiman kannusti iskemään muun muassa sähkö- ja kaasuverkkoihin sekä jalkapallostadioneille. Viestit olivat englanniksi eikä niissä mainittu Suomea.

Poliisi ei ole havainnut yhteyttä Helsingin tihutöiden ja terrorismin välillä. Ylen uutisten mukaan Pasilan ja Tapaninvainion tapauksilla ei ole havaittu myöskään keskinäistä yhteyttä. STT ei tavoittanut maanantaina iltapäivällä tutkinnanjohtajaa kommentoimaan sitä, onko poliisilla tekoihin epäiltyjä.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara sanoi STT:lle, ettei terrori-iskun uhka-arviota olla nostamassa. Suomeen kohdistuvan terrori-iskun uhka on vähäinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt