Björn Wahlroos Kreikan-tukijoista: "Hulluja"

Julkaistu:

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kehottaa lopettamaan Kreikan ja Euroopan muiden kriisimaiden tukemisen ja suuntaamaan rahat sen sijaan saksalaispankkien vahvistamiseen.
- Nyt pitää lopettaa pelehtiminen niiden hullujen kanssa, jotka järjestelevät uusia (tuki)paketteja sinne tänne, Wahlroos sanoi Sammon sijoittajapäivillä Lontoossa.

Kreikan, Irlannin ja Portugalin tukeminen ei Wahlroosin mukaan liity sinällään EU:hun, vaan ainoastaan eurooppalaisen pankkijärjestelmän pelastamiseen.

Pelkona oli, että jos Kreikka ei saisi uutta rahaa eikä voisi maksaa velkojaan esimerkiksi suurelle saksalaiselle Landesbankenille, kävisi huonosti.

- Landesbanken sanoisi silloin PUFF! Wahlroos havainnollisti.

Wahlroosin mukaan varsinainen ongelma eivät ole Kreikka, Portugali ja Irlanti, vaan Saksan pankkien pääomapula. Silloin paras ratkaisu on pankkien vahvistaminen. Sen jälkeen ne kestäisivät ilman nurinmenoa ja koko pankkijärjestelmän romahtamista sen, että Kreikka voisi rukata lainojensa maksuaikataulut uusiksi.

- Kreikkaa ei olisi pitänyt tukea alun lakenkaan, vaan käyttää puolet rahasta pankkien vahvistamiseen, Wahlroos sanoi.

Wahlroosin mukaan on kuitenkin loppujen lopuksi epäoleellista, tehdään kummin päin vain: vahvistetaan pankkeja tai tuetaan kriisimaita.

- Nämä ovat kuuluisat viimeiset sanani. Viime vuonna tässä samassa tilaisuudessa suosittelin Kreikan valtion lainojen merkitsemistä.

- Okei, perun puheeni. Se oli tosi tyhmä idea, Wahlroos nauratti kuulijoitaan.

Video Wahlroosin esiintymisestä löytyy tästä linkistä. Wahlroosin puhe alkaa tunnin ja 52 minuutin kohdalta. Kreikkaa koskevat kommentit löytyvät kahden tunnin ja kahden minuutin kohdalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt