Wille Rydman ja Jyrki Katainen: Kokoomuksessa riita rasismista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rasismiriita repii kokoomusta

Kokoomuksen Nuorten Liiton rasismikanta ei puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan vastaa kokoomuksen virallista linjaa.

30.5.2011 20:14

Katainen otti maanantaina Säätytalolla etäisyyttä kokoomusnuorten aiemmin päivällä lähettämään tiedotteeseen, jossa he katsoivat, että vähemmistöryhmien suosiminen syrjii enemmistöjen oikeuksia.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydmanin mukaan tiettyjen ryhmien suosimisella ja kiintiöillä on luotu rakenteellista eriarvoisuutta, joka lisää jännitteitä eri ryhmien välille.

Työntekijää palkattaessa esimerkiksi sukupuolella tai etnisellä taustalla ei tulisi olla mitään merkitystä. Ainoastaan pätevyyden tulisi ratkaista, Rydman linjaa.

Katainen korosti kokoomuksen olevan suvaitsevaisuuden sekä sivistyksen puolue ja kaikenlaista rasismia vastaan.

– Positiivinen diskriminaatio voi olla joskus ihan perusteltua, vaikka nuorten suosimisessa työllistymisessä, Katainen totesi.

Kokoomuksen Nuorten Liiton julkilausuma sai tuulta perussuomalaisten eduskuntaryhmän viime viikkoisesta rasismin vastaisesta julkilausumasta, jossa tuomittiin kaikenlainen syrjintä, myös vähemmistöjen suosiminen eli positiivinen diskriminaatio. Tätä on arvosteltu voimakkaasti.

Rydman itse yritti eduskuntaan voimakkaan maahanmuuttokriittisellä vaalikampanjalla, mutta ei päässyt läpi.

Kokoomusnuoretkin positiivisen syrjinnän kohteena

Kataisen lisäksi myös kokoomusnaisten puheenjohtaja, opetusministeri Henna Virkkunen tuomitsi kokoomusnuorten mielipiteet.

Virkkunen muistutti tiedotteessaan Rydmania, että Rydmanin johtama nuorisojärjestö saa samaa positiivista erityiskohtelua kuin mitä se kannanotossaan vastustaa.

– Valtio myöntää tukea poliittisille nuorisojärjestöille, jotta nuorten määrää poliittisessa päätöksenteossa saataisiin lisättyä, Virkkunen totesi.

Kokoomusjohdon lisäksi myös demarinuoret sekä vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto hämmästelivät kokoomusnuorten kantaa.

Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Timo Kontio piti väitteitä enemmistön syrjimisestä pöyristyttävinä.

Vihreiden nuoret ihmettelivät puolestaan kokoomusnuorten tarvetta olla perussuomalaisen populismipolitiikan kelkassa ja räksyttää samoja harhaanjohtavia kommentteja kuin perussuomalaiset.

Wille Rydman

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?