Hakkarainen sai huomautuksen neekeripuheistaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Neekeriukko-puheillaan kohua herättänyt perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai keskiviikkona eduskuntaryhmältään huomautuksen käytöksestään.

Teuvo Hakkarainen hyväksyi rangaistuksen. Hän poistui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta nopeasti, eikä vastannut yhteenkään toimittajien kysymykseen.

Viitasaarelainen sahuri herätti alkuviikosta huomiota jo toistamiseen haastattelullaan, jossa hän kuvasi, kuinka Helsingissä on "neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina".

Ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi, että huomautuksen syynä on Hakkaraisen julkisuudessa uutisoitu käyttäytyminen. Uutisoinnin perusteella hän on toiminut vastoin eduskuntaryhmän sääntöjä.

Ryhmäjohtajan mukaan säännöt velvoittavat kansanedustajaa käyttäytymään vakaasti ja arvokkaasti sekä muita loukkaamatta.

- Tämän rajan yli on menty, Ruohonen-Lerner sanoi.

Huomautuksen antaminen edustajalle vain kuukausi valtakirjan tarkistuksen jälkeen on jokseenkin ainutlaatuinen tapahtuma.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi kokouksesta poistuessaan, että asia on tältä erää käsitelty loppuun.

Sanamuodoista epäselvyyttä


Ruohonen-Lerner ei suostunut ottamaan kantaa siihen, ovatko Hakkaraisen neekeriukko-lausunnot rasistisia.

- Meillä on ollut erilaista informaatiota siitä, mitä on sanottu. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä ilmaisuja on käytetty.

Ruohonen-Lernerin mukaan Hakkaraisella ja Jämsän Seutu -lehden toimittajalla oli eri näkemys sanamuodoista.

Ruohonen-Lernerin mukaan näyttää siltä, että toimittaja oli "ikään kuin lukenut Hakkaraisen ajatuksia".

- Mahdollisesti Hakkarainen ei ollut käyttänyt koko termiä.

Jutun laatinut toimittaja Ilkka Palmu sanoi Ylen Ykkösaamussa radiossa, että sanaa käytettiin, mutta Hakkarainen ikään kuin nielaisi sen lopun.

- Olen ihan sataprosenttisen varma, että neekeriukko sieltä oli tulossa.

Perussuomalaiset tasoittelee julkista kohua kansanedustaja Jussi Halla-Ahon laatimalla kannanotolla, jossa tuomitaan tiukasti kaikkinainen rasismi, syrjintä ja väkivalta. Siinä esitettyjä periaatteita rikkonutta ryhmän jäsentä rangaistaan.

Halla-Aho selvitti, että julkilausuma on vastaus niihin vaatimuksiin, joita perussuomalaisille on esitetty muun muassa pääkaupunkiseudun bussinkuljettajiin kohdistuneiden pahoinpitelyjen yhteydessä.

Ota kantaa

Oliko huomautus riittävä rangaistus Hakkaraiselle?

Kyllä 54% Ei 46%
Ääniä yhteensä 22667

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt