Kataisen salainen lista säikäytti: "Tämä on järkyttävän iso asia"

Julkaistu:

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja odottaa levottomin mielin tulevan hallituksen leikkauslistaa. Kataisen salainen leikkauslista huolettaa.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kertoo, että mitään todellista salaista leikkauslistaa ei ole nähnyt.

- En ole nähnyt, kun se niin salainen on, mutta tietojahan siitä on ollut julkisuudessa. Olen siitä erittäin huolissani.

IS:n tietojen mukaan kuntien valtionavut muodostavat suuren osan Kataisen leikkauslistan säästökohteista. Valtionavulla rahoitetaan esimerkiksi päivähoito, terveydenhoito ja peruskoulu.

- Siellä valtionosuuksissahan on sellainen 430 miljoonaa euroa, jossa valtiolla on harkintavaltaa erittäin paljon. Tämä on viralliselta nimeltään kustannustenjaon tarkistus, eli neljän vuoden välein tarkistetaan, mitkä ovat valtionosuustehtävien todelliset menot, mitä kunnille aiheutuu.

- Tähän liittyy niin paljon harkinnanvaraisia tekijöitä, että tuleva hallitus voi käytännössä tehdä päätöksen, ettei maksa kunnille senttiäkään.

"Tämä on järkyttävän iso asia"Toisena seikkana Kietäväinen nostaa valtionosuusprosentin, jota liikuttelemalla alaspäin valtio voi tehdä lisää leikkauksia.

Kolmanneksi seikaksi Kietäväinen nostaa yhteisöveron jako-osuuden.

- Vuosille 2009-2011 korotettiin kuntien yhteisöveron jako-osuutta siten, että se on nyt vajaat 32 prosenttia. Vaarana on, että jos tuleva hallitus ei jatka tätä lakia, niin yhteisöveron jako-osuus tippuu suurella todennäköisyydellä vajaaseen 22 prosenttiin. Tämä merkitsee kunnille uutta leikkausta. Tämä menojen leikkaus on ensivuoden tasossa 600 miljoonaa euroa.

Neljäs asia mikä on myös täysin hallituksen käsissä on verovähennysten korotukset.

- Kaksi edellistä hallitusta on korvannut kuntien verovähennysten korotukset. Kyse on enimmillään jopa yli 400 miljoonasta eurosta.

Kauhuskenaario saa varatoimitusjohtavan pelokkaaksi.

- Kaikki nämä yhteen laskettuna on pitkälle toista miljardia euroa, jotka kunnat menettäisivät. Saadakseen ne rahat kasaan, joka ikinen kunta Suomessa joutuisi korottamaan tuloveroprosenttiaan eli kunnallisveroaan noin 1,5 prosenttiyksiköllä. Tämä on järkyttävän iso asia.

Kietäväinen kokoaa lopuksi:

- Eli siinä leikkauslistassa, jossa puhutaan vain valtionosuusleikkauksista, niin siinä on osana todennäköisesti tämä 430 miljoonaa ja päälle vielä se x-miljoonan leikkaus. Kaiken tämän päälle tulee todennäköisesti se, että hallitus ottaa pois kuntien yhteisöveron jako-osuus. Pelkona myös on se, että meneekä kunnilta myös verovähennysten kompensaatio.

- Kuntakentässä kyllä paljon enemmän kuin pelonsekaisin tuntein seurataan tätä hommaa, että jos valtiontalous tasapainotetaan kuntien kustannuksella. Tämä on mahdoton yhtälö ja kokonaispaketti on pelottava.

"Tämä on ristiriidassa poliitikkojen lupauksiin"


Poliitikot unohtivat lupauksensa.

- Tämä on ristiriidassa poliitikkojen lupauksiin. Lasku menee kunnallisverojen, joita suhteellisesti valtionverotusta enemmän maksavat pieni -ja keskituloiset. Heidänhän verotusta poliitikot ennen vaaleja halusivat keventää.

- Esimerkiksi Jutta Urpilainen lupasi suorassa lähetyksessä, että kannattaa yhteisöveron jako-osuuden jatkamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt