Kotimaa

Näin internet haittaa suomalaisopiskelijoita

Julkaistu: , Päivitetty:

Pelit, keskustelupalstat, Facebook ja päättymätön uutisvirta ovat kaikille opiskelijoille osa arkipäivää, ja monelle myös arkipäivän ongelma.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan 42 prosenttia opiskelijoista kokee viettävänsä internetissä enemmän aikaa kuin on alun perin suunnitellut.

– Noin puolet heistä on niin sanottuja vitkastelijoita. Opinnot saattavat tuntua tylsiltä ja kurjilta, joten sitten mennään surffailemaan, kuvailee yksi tutkimuksen tekijöistä, YTHS:n psykologi Marjo Kokko.

Hänen mukaansa toinen puolikas, jopa 20 prosenttia kaikista opiskelijoista kärsii erilaisista psyykkisistä tai sosiaalisista ongelmista kuten yksinäisyydestä, pitkään jatkuneesta kiusaamisesta tai masentuneisuudesta.

– He etsivät verkosta vertaistukea ja yhteisöllisyyttä, Kokko kertoo.
Tutkimuksessa selvisi, että lähes kaikki kyselyyn vastanneet YTHS:n työntekijät olivat kohdanneet netti- tai peliriippuvaisia potilaita työssään.

Nettirajoittimesta apua gradutulppaan?


Kokko teki tutkimuksen yhteydessä myös opiskelijakyselyn, johon vastasi 31 tamperelaista yliopisto-opiskelijaa.

Opiskelijat kertoivat, että voisivat käyttää ylenmääräiseen surffailuun kuluvan ajan vaikkapa ulkoiluun, lautapeleihin, kavereiden kanssa kahvitteluun tai ajanviettoon oman rakkaan kanssa.

Kokko myöntää, ettei vitkastelu ole tullut tietoyhteiskunnan kylkiäisenä. Ennenkin on luettu romaaneja ja vetelehditty television ääressä. Hänen mielestään ongelmana on se, että yhteisöllisyys opiskelijaelämässä on vähentynyt.

– Jos kaveri oli poissa luennoilta, uskallettiin mennä soittamaan ovikelloa, Kokko pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta internet antaa mahdollisuuden sosiaaliseen elämään myös ujoille, jännittäjille tai masentuneille.

– Jos vaihtoehto on sängyssä makaaminen niin ehkä netti on kuitenkin se parempi vaihtoehto, eräs Kokon kyselyyn vastannut opiskelija mietti.

Eräs opiskelija puolestaan ehdotti, että YTHS voisi koodata suodattimen, joka sallisi internetin käytön opiskeluun muttei viihteenä.

Kokon mukaan vastaavaa on pohdittu myös ammattilaisten kesken.

– Kollegani Lappeenrannasta sanoi, että jos opiskelijakylään saataisiin laite, joka lopettaisi netin käytön puolilta öin, opiskeluun liittyvät ongelman vähentyisivät hirveästi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt