Kotimaa

Nuorten netti- ja puhelinkiusaamiseen yritetään löytää ratkaisuja

Julkaistu:

Verkossa häiritään eniten yläasteikäisiä tyttöjä
Tutkimuksen mukaan Suomessa peruskoulun 3.–8.-luokkalaisista oppilaista noin kaksi prosenttia oli joutunut sähköisen kiusaamisen kohteeksi. Mannerheimin Lastensuojeluliiton parin vuoden takainen tutkimus puolestaan kertoo, että nettikiusaamista on kokenut lähes joka kymmenes nuori.

Kiusaajan uhriksi joutuu useimmiten yläasteikäinen tyttö, ja kiusaaminen netissä on jo yleisempää kuin koulumatkoilla. Kiusaaja on yleensä saman koulun oppilas, mutta joskus uhrille aivan tuntematon ihminen.

Tekstiviestikiusaamista on toisen tutkimuksen mukaan kokenut lähes neljäsosa nuorista ikäryhmässä 11–18-vuotiaat. Tieto on viime vuodelta.

Ongelmaan etsitään ratkaisua


Netti- ja puhelinkiusaamista on esiintynyt jo kauan, mutta se saa jatkuvasti uusia muotoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin kysymys ongelmassa on löytää keinot sen ratkaisemiseksi. Nettikiusaamisessa ongelmana on hoitotieteen professori Maritta Välimäen mukaan esimerkiksi se, että vanhemmat ja opettajat eivät useinkaan tiedä, mitä nuoret verkossa tekevät.

Turussa tällä viikolla kokoontuneen kansainvälisen asiantuntijaverkoston tutkijoiden mukaan ongelmaan ei ole olemassa helppoja ratkaisuja, mutta ainakin koulujen, kotien ja esimerkiksi netti- ja kännykkäpalveluja tarjoavien yritysten pitäisi tiivistää yhteistyötään ongelman ehkäisemiseksi.

Tutkimus ei pysy muutosten perässä


Netin ja kännyköiden avulla tapahtuva kiusaaminen on maailmanlaajuisesti yleistyvä ilmiö etenkin lasten ja nuorten keskuudessa.

Lontoon yliopiston psykologian professori Peter Smithin mukaan vielä joitakin vuosia sitten kiusaajat loukkasivat uhrejaan lähinnä tekstiviestitse ja sähköpostitse, mutta nyttemmin kiusaamista tapahtuu muun muassa sosiaalisen median sivustoilla. Suomessa nettikiusaamisen uhriksi joutuu tutkimusten mukaan useimmiten yläasteikäinen tyttö.

Sähköisellä kiusaamisella (englanniksi cyberbullying) viitataan sellaiseen kiusaamiseen tai ahdisteluun, joka tapahtuu uusien elektronisten viestintävälineiden, lähinnä netin ja kännyköiden avulla. Aihetta on tutkittu monissa maissa, mutta tutkimus ei aina näytä pysyvän ilmiön kasvun ja muutosten perässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt