Asennevamma vaikeuttaa usein kivun hoitoa

Julkaistu:

Kipuihinsa apua hakevat potilaat näyttävät usein törmäävän vähättelevään käytökseen terveydenhuollossa.
Suomalaisten kipukokemuksia selvittäneeseen kyselyyn vastanneista lähes kaikilla terveyskeskuksesta apua hakeneilla oli kielteisiä kokemuksia.

Kyselyn mukaan monet potilaat pelkäävät jo etukäteen lääkärin vähättelevää suhtautumista, minkä vuoksi eivät välttämättä mainitse kivuistaan ollenkaan.

– Usein potilaat kertovat kivuista aluksi innokkaasti. Sitten kun he huomaavat, ettei heihin suhtauduta vakavasti, he ovat seuraavalla kerralla hiljaa, sanoo ylilääkäri Eero Vuorinen Carean eli entisen Kymenlaakson keskussairaalan kuntoutus- ja kipupoliklinikalta.

Osa vastaajista oli turhautuneita myös hoitovaihtoehtojen vähyyteen.

Monilla oli kokemus, että potilaan pitäisi itse tietää ja ehdottaa eri hoitovaihtoehtoja lääkärille.

Kroonisesta, yli kolme kuukautta kestäneestä kivusta kärsii jossakin elämänsä vaiheessa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Kipukokemuksia selvittäneeseen kyselyyn vastanneista vain yksi kymmenestä oli saanut jatkuvan kivun hallintaan, ja lähes 90 prosenttia vastaajista kärsi kivuistaan jatkuvasti.

Vartti ei riitä auttamiseen


Terveyskeskusten potilaista jopa 40 prosenttia tulee vastaanotolle kivun takia. Kuntoutus Ortonin kipupoliklinikan ylilääkärin Jukka-Pekka Kourin mukaan monia kipupotilaita auttaisi jo se, että terveyskeskuksiin annettaisiin pidempiä aikoja.

– Jos aikaa on 15 minuuttia ja siinä ajassa pitäisi selvittää kivun syy, hoitaa sitä, tukea potilasta ja neuvoa itsehoidossa, niin selvää on, että potilas on tyytymätön. Mutta vaikka meillä on resurssipulaa, niin on myös asennevammaisuutta, Kouri huomauttaa.

Pidempien vastaanottoaikojen lisäksi Kouri ehdottaa, että kivusta ja sen hoidosta järjestettäisiin henkilöstölle lisää koulutusta ja opetettaisiin vuorovaikutustaitoja. Kipuun ja sen hoitoon erikoistuneita lääkäreitä on Suomessa 140, ja kipupoliklinikka on kaikissa keskussairaaloissa.

Keskiviikkona julkistettuun verkkokyselyyn vastasi lähes 2000 ihmistä, jotka olivat 12–72-vuotiaita. Valtaosalla oli tuki- ja liikuntaelinten kipuja. Neljä viidesosaa vastaajista oli naisia. Kyselyn teetti lääkeyhtiö Mundipharma.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt