Pääsiäisen viikonpäivien nimet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lankalauantai ja sukkasunnuntai? Tässä selitys pääsiäisen viikonpäivien nimille!

Pääsiäisviikon päiville on erilaisia hauskoja nimiä, kuten palmusunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai ja lankalauantai.

23.4.2011 12:11

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy mitä vain -palstalla nimiperinne on selvitetty. Nimet saattavat vaihdella murrealueittain.

Pääsiäisviikon aloittavan palmusunnuntain nimi tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Tielle laskettiin palmunlehtiä ja vaatteita. 

Helsingin kaupunginkirjaston nettisivujen mukaan malkamaanantain aiheena on kärsivä Kristus.

- Syytöntä syytetään kuten Raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. Tämä on eräs selitys sanan malka käytölle. Ruokolahdella taltioitu muistelu kertoo, kun Jeesusta malkattiin eli puhuteltiin pisteliäästi.

Tikkutiistain nimi tulee siitä, kun vuoltiin sytykkeitä.

- Tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat erityisen hyvällä onnella varustettuja.

- Kellokeskiviikkona laitettiin kellot karjan kaulaan.

Kiirastorstaina kirkoissa on messu.

- Päivään liittyy myös puhdistuminen, sillä tuona päivänä Jeesus myös pesi opetuslastensa jalat. Kiirastorstai on ripittäytymisen päivä. Kiira tulee ruotsin kielen sanasta skära, puhdistaa. Kansankertomuksissa kiira oli pihapiirissä vaikuttava paha olento, joka karkotettiin pois. Karkotus onnistui kiertämällä talo ja pellot kelkassa kolisevan romun ja savuavan terva-astian kanssa, kerrotaan Helsingin kaupunginkirjaston nettisivuilla.

Pitkäperjantai muistuttaa Golgatan tapahtumista ja Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta.

- Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. 'Pitkää' ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa.

Lankalauantaina oli tapana pestä ja värjätä talvella kehrätyt langat.

Pääsiäissunnuntaille on lisänimi sukkasunnuntai.

- Sukkasunnuntai on istutettu kuitenkin joko pääsiäisviikon alkuun tai loppuun. Sukkasunnuntai voi tarkoittaa sitä, että ollaan hiljaa, sukkasillaan. Tai pääsiäissunnuntain riehakasta ilonpitoa, jolloin sukatkin lentää pois, kertoo Helsingin kaupunginkirjasto nettisivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?