IS selvitti: Näin Portugali auttoi Suomea talvisodassa

Portugalin tukipaketti väritti eduskuntavaalikamppailua Suomessa. Harva kuitenkaan muistaa, mitä tapahtui yli 70 vuotta sitten.

23.4.2011 10:01

"Ovatko suomalaiset unohtaneet Portugalilta talvisodassa saamansa avun?" kysyi portugalilaisen TSF-Rádio Notíciasin ulkomaankirjeenvaihtaja Helsingin Sanomissa keskiviikkona.

Kaksi päivää aiemmin Portugalin tärkein sanomalehti Diário de Notícia muistutti Suomen olevan Portugalille velkaa talvisodan aikaisesta avusta. Pääkirjoitus oli otsikoitu "Portugali auttoi kerran Suomea".

Ehkä suomalaiset ovat unohtaneet portugalilaisten avun. Siitä ei löydy mainintoja talvisodan historiateoksista. Portugalilaisetkaan eivät kertoneet tarkasti, minkälaista maan hallituksen apu Suomelle oli.

IS selvitti avun määrän.

Onneksi arkistoista löytyy Suomen ja Portugalin välinen diplomaattinen kirjeenvaihto keväältä 1940. Kellastuneiden papereiden joukosta löytyy yksityiskohtainen, jostain syystä tanskankielinen lista Portugalin lähettämästä avusta.

Ilmenee, että 14. maaliskuuta, päivä talvisodan päättymisen jälkeen, SS "Greta" oli lähtenyt kuljettamaan Portugalista Suomeen 19902 laatikkoa sardiineja, 956 laatikkoa sipulia, 157 laatikkoa kalasäilykkeitä, 27 laatikkoa ananasta sekä yhdet laatikot kumisia lämpövesipusseja, villapaitoja ja ilmeisesti lahjoituksina saatuja suksia.

Oliko Portugalin apu talvisodassa merkittävä, sotahistorian dosentti Jari Leskinen?

- Tietysti kaikki apu on tarpeen, mutta ei se kovin merkittävää ollut. Siksi kai siitä ei ole mainintaa lähdeteoksissa.

Kuinka suuri tuollainen apu olisi nykyrahassa, taloushistorian professori Markku Kuisma?

Muutamia satojatuhansia euroa, ehkä miljoonan euron luokkaa.

Oliko se iso rasitus Portugalin taloudelle?

- Ei mikään hirvittävä ponnistus. Enemmän humanitaarinen ja poliittinen ele.

Mikä merkitys sillä oli Suomelle?

- Ei se kansantaloutta liikuta. Tuntematta sen tarkemmin sardiinilaatikon kokoa, voisi arvioida, että näin saatiin sardiini jokaisen suomalaisen sotilaan leivälle päiväksi ehkä pariksi. Eleenä ja myötätunnon osoituksena avun merkitys oli varmasti suomalaisille tärkein.

Suomi lähetti heti sodan sytyttyä lähetystöjensä kautta avunpyyntöjä lukuisiin maihin. Pyyntö meni myös Portugalin hallitukselle.

Syvästi valittaen Portugalin hallitus kertoi, ettei se omien riittämättömien asevarastojensa vuoksi voi myydä tai antaa aseita.

Sen sijaan Portugali ilmoitti voivansa lähettää varastoistaan maissia, sokeria, kahvia, kaakaota, suolaa, madeiraa, viinejä ja kasvisöljyä. Millaisia määriä, sitä ei osattu sanoa.

Kun Suomen armeijan muonavahvuus oli talvisodassa korkeimmillaan noin 400000 miestä, yksi sardiinilaatikko tuli jaettavaksi noin 20 miehen kesken. Siis yksi puolijoukkue tai telttakunta sai yhden sardiinilaatikon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?