Professori Hesarissa: Suomen erottava heti eurosta - uusi markka kellumaan

Julkaistu:

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos lataa kovaa tekstiä Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla torstaina.
Roos toimii tällä hetkellä vierailevana tutkijana Oxfordin yliopistossa.

Roosin mielestä nykyisessä talouskriisissä on kyse nimenomaan euron kriisistä, "toisin kuin monet poliitikot väittävät".

Hänen mukaansa eurossa on "tunnettu valuvika: yhteinen valuutta ja yhteinen keskuspankki, mutta erillinen talouspolitiikka".

"Tämän seurauksena eräissä maissa on otettu liikaa velkaa, synnytetty keinottelukuplia sekä päästetty palkat ja muut kustannukset kasvamaan huomattavasti enemmän kuin muissa euromaissa", hän kirjoittaa.

Roosin mielestä euro on johtanut tilanteeseen, jossa "taloutensa järjestyksessä pitäneet euromaat ovat muihin nähden kilpailukykyisiä, kun taas ne maat - Kreikka, Irlanti, Portugali ja Espanja -, jotka ovat ratsastaneet halvoilla luotoilla, ovat menneet niin huonoon kuntoon, että vain raju devalvaatio tai valuutan kellutus pelastaisi ne".

Myös Suomessa euron ulkoinen arvo on Roosin mielestä liian korkea, jotta Suomi olisi kilpailukykyinen maailmalla.

"Toisaalta kilpailukykymme euroalueen sisälläkin on Saksaan nähden kehno."

"Jos euroa ei olisi, meillä ei olisi minkäänlaisia huolia siitä, mitä Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa, Espanjassa tai Italiassa tapahtuu. Ilman euroa olisimme jo nyt aika mukavassa nousussa Saksan vanavedessä, mutta selvästi edullisemmalla valuuttakurssilla.", hän kirjoittaa.

Roos huomauttaa, että euron hajoamista ei vuosi sitten pidetty mahdollisena, mutta nyt se on "todellinen vaihtoehto".

Uhkakuvissa euroalue jakautuisi kahteen leiriin tai jotkut maat erotettaisiin kokonaan euroalueesta.

Roosin mielestä Suomelle paras strategia olisi irrottautua eurosta heti ja päästää uuden markan kurssi kellumaan vapaasti.

"Jos Suomi irtoaa eurosta vasta kun on pakko - tilanteessa, jossa sen kilpailukyky on jo täysin mennyt - lopputulos on samanlainen sokki kuin 1990-luvun taitteessa.", hän kirjoittaa.

Ota kantaa

Onko eurosta mielestäsi ollut enemmän etua kuin haittaa?

Kyllä 12% Ei 41% En osaa sanoa 47%
Ääniä yhteensä 22864

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt