Kiviniemi Portugali-avusta: "Myrkkyä pitää joskus niellä"

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) kertoivat Suomen Portugali-avusta tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstaina.
Suomen takaussumma saattaisi valtiovarainministeri Kataisen mukaan olla ehkä noin 1,2 miljardia euroa. Se saattaa kuitenkin vielä muuttua.

- Portugalin pyyntö ei varsinaisesti tullut yllätyksenä, sillä Portugalin tilanne rahoitusmarkkinoilla on ollut pitkään jo vaikea. Mutta ajoitus oli jonkin verran odottamaton, pääministeri Kiviniemi sanoi.

Portugalin avuntarve tuli suomalaisittain kiusalliseen aikaan, juuri ennen eduskuntavaaleja. Kiviniemen mukaan rahoitusohjelman käsittely jää Suomessa seuraavalle eduskunnalle.

Nykyinen eduskunta ei ehdi siitä päättää, sillä asian valmistelu EU:ssa vie muutamia viikkoja, ja Suomen vaalit ovat jo reilun viikon kuluttua. Kumpikaan ei myöntänyt, että kriisin puhkeaminen juuri vaalien alla aiheuttaisi ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

- Eihän tämä tilanne tietenkään mitenkään herkullinen ja mukava ole, mutta myrkkyä pitää joskus niellä, jos myrkkyä lääkkeeksi tarvitaan Euroopan talouden vakauttamiseksi, Kiviniemi totesi Portugalin kriisin ajoituksesta.

- Päätökset pitää joka tapauksessa tehdä. Vastuuta ei pääse pakoon edes vaalien jälkeen vaan uusi eduskunta joutuu ottamaan näihin asioihin kantaa, ja tietysti ennen vaaleja jokaisen pitää kertoa miten asioihin suhtautuu, Katainen sanoi.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee siis viikon kuluttua sunnuntaina valittava eduskunta. Kiviniemi myönsi, että on mahdollista, että uusi eduskunta ei pakettia hyväksy.

Kiviniemi arvioi, että nykyhallitus joutuu esittelemään Portugali-paketin uudelle eduskunnalle toimitusministeriönä. Hän pitää tilannetta jossain määrin erikoisena, mutta muistuttaa, että vastuu on kannettava kaikissa tilanteissa.

Apua saadakseen Portugalin on sitouduttava tiukkaan talouden sopeuttamispakettiin.

Kiviniemi ja Katainen korostivat, että jos Portugali ei saa apua, seurauksena saattaa olla Euroopan-laajuinen talouslama, samanlainen kuin vuosina 2008 ja 2009 koettiin.

- Siihen ei Euroopalla saatikka suomella ole varaa, Kiviniemi sanoi.

Portugali-päätöksessä ei ole kyse siitä, että Suomi olisi myöntämässä varsinaisesti uusia takauksia. Sen sijaan Portugali on saamassa tukea niin sanotusta väliaikaisesta kriisirahastosta, jonka koosta on jo päätetty, ja johon Suomi on sitoutunut.

Tilaisuuden jälkeen Katainen matkustaa tänään Unkariin EU-valtiovarainministerien kokoukseen. Kiviniemi puolestaan kiirehti vaalikiertueelle Varsinais-Suomeen.

Ota kantaa

Hyväksytkö ajatuksen, että Suomi osallistuisi Portugalin tukitalkoisiin?

Kyllä 83% En 17%
Ääniä yhteensä 55001

Miten Portugali saa lainaa EU:n vakausrahastolta?

- Vakausrahasto (josta käytetään lyhennettä ERVV) on kesäkuussa perustettu yhtiö, jonka pääkonttori on Luxemburgissa ja jonka toimitusjohtaja on Klaus Regling.

- Vakausrahasto lainaa rahaa markkinoilta ja lainaa sitä edelleen Portugalille. Euromaat takaavat lainat. Rahat eivät siis tule suoraan euromailta, esimerkiksi Suomelta.

- Valtiovarainministeri Kataisen mukaan Suomen takausvastuut Portugali-paketissa ovat 1,2 miljardin euron luokkaa. Summa voi muuttua.

- Takaukset eivät maksa Suomelle mitään, jos Portugali selviää veloistaan.

Lähde: STT

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt