Tässä selitys Tarja Halosen ökylennolle

Presidentin lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen selittää STT:lle Tarja Halosen 481 000 euroa maksanutta lentoa.

25.3.2011 13:32

Presidentti Tarja Halonen vieraili helmikuun lopulla Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Iltalehden tietojen mukaan matkan lentokulut olivat 481000 euroa.

Presidentin lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen, mistä kustannukset muodostuvat?

–Lentämisestä.

Oliko kyseessä yksi lento vai useampia?

–Koko matkan kustannukset kaikkien osalta – sen koneen vuokra.

Odottiko lentokone presidenttiä maassa hänen vierailuohjelmansa ajan?

–Lentomatka vaikuttaa, että se on se lähtökohta. Ja missä se kone on tai muuta, se on sitten sen vuokraavan yhtiön järjestelykysymys. Suurin tekijä on sen matkan etäisyys. Presidentti matkusti Namibiaan ja Namibian sisällä. Siellähän on tämä suomalaisten kannalta keskeinen pohjoinen alue, jonne suomalaiset ovat jo yli sata vuotta sitten menneet perustamaan paitsi kirkkoa myös kouluja ja sairaaloita. Eli siinä oli se matka, plus sitten tämä kokousmatka Etelä-Afrikassa ja sitten paluu.

Iltalehden mukaan presidentti käytti viime vuonna tilauskonetta yhdeksän kertaa, mikä maksoi lähes 600000 euroa. Mikä selittää hintaeron tähän helmikuiseen matkaan?

–Suurin tekijä tässä on tämä mailien määrä. Etelä-Afrikka on tuolla, ja sitten kun sieltä tullaan tänne, niin se on sama kilometrimäärä.

Pidättekö itse tätä summaa poikkeuksellisena?

–En halua kommentoida. Se on tiedossa oleva summa. Tietenkin pyritään aina hakemaan mahdollisimman hyvä vaihtoehto sen matkan talouden, turvallisuuden ja toiminnallisuuden kannalta. Ero reittilentovaihtoehtoon ei ole suuri. Valitettavasti tämä kustannus on syntynyt siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?