Vaalimaa "Punaisen Tarzanin" luovutusoperaatiosta: Ei mikään rippikoululainen!

Julkaistu:

Venäläisen mielisairaalakarkurin Vjatsheslav Datsikin luovutusoperaatio Vaalimalla oli suuri poliisioperaatio, joka tehtiin myöhään perjantai-iltana ilman mitään julkisuutta.
Luovutuksessa oli mukana sekä norjalaisia että suomalaisia poliiseja ja lisäksi suomalaisia rajavartioston miehiä. Venäläisten puolelta häntä vastassa oli puolestaan runsaasti huppupäisiä poliiseja, joilla oli raskas aseistus.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Kari Hämeenahon mukaan kyse oli rutiininomaisesta potentiaalisesti vaarallisen henkilön luovutuksesta. Operaatioon osallistuneiden tarkkaa määrää hän ei halua kertoa.

- Henkilön taustat huomioon ottaen tiedettiin, ettei hän ole mikään rippikoululainen. Siksi luovutukseen oli varauduttu riittävällä tavalla, Hämeenaho kertoi.

- Tällaisessa tilanteessa on varauduttava siihen, että asiakas voi olla vaarallinen sekä itselleen että muille.

Vaalimalle Datsik vietiin Helsingistä, jonne häntä kuljettanut norjalainen lentokone joutui laskeutumaan perjantain kahdesti. Kone yritti lentää Norjasta suoraan Pietariin, mutta sille ei annettu kahdesta yrityksestä huolimatta laskeutumislupaa.

Pietarissa Datsik kuljetettiin puolestaan Krestyn vankilaan, kertoivat venäläiset viestimet.

Datsikin karkotuksesta ehti muodostua perjantaina outo episodi, kun häntä kuljettanut norjalainen lentokone lensi edestakaisin Suomen ja Venäjän ilmatilassa.

Venäjä oli itse pyytänyt useista rikoksista epäiltyä Datsikia palautettavaksi Norjasta, mutta kun lennon laskeutumisen aika tuli Pulkovon kentälle, venäläiset viranomaiset totesivat ettei Cessna-650-koneella ole kaikkia tarvittavia lupia.

Datsikia kuljettanut kone kännytettiin Venäjältä takaisin, jonka jälkeen se laskeutui Helsinkiin. Tämän jälkeen kone nousi vielä kerran ilmaan, mutta edelleenkään sitä ei päästetty Venäjän ilmatilaan, joten se palasi uudelleen Helsinkiin.

Hämeenahon mukaan ei ole tarkkaa tietoa siitä, miksi norjalaiskone ei lopulta saanut laskeutumislupaa Pietariin.

Venäjän puolella Datsik otettiin kuitenkin mielellään vastaan, kun norjalaiset pyysivät lupaa toimittaa hänet lopulta rajan yli Vaalimaan kautta. Datsik on Venäjällä erittäin tunnettu henkilö, jonka urheilu-uraa, rikollistaustaa ja karkumatkaa Norjaan on seurattu aktiivisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt