"Punainen Tarzan" luovutettiin kypärässä ja kahleissa Vaalimaalla

Julkaistu:

Erittäin vaarallisena pidetty "Punainen Tarzan" eli Vjatsheslav Datsik kuljetettiin lopulta maateitse Helsingistä Venäjälle, kun häntä oli ensin palloteltu norjalaisessa lentokoneessa edestakaisin Suomen ja Venäjän ilmatilassa.
Luovutus tapahtui perjantai-iltana kello 21.30 Vaalimaan raja-aseman kautta, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Kari Hämeenaho Ilta-Sanomille.

Pietarilainen Fontanka-uutissivusto julkaisi lauantaina videokuvaa Datsikin luovutuksesta. Kuvissa näkyy, kuinka hänet on kahlehdittu sekä käsistä että jaloista, ja hänen päässään on pehmustettu kypärä.

- Luovutus sujui ilman minkäänlaisia välikohtauksia, sillä siihen oli varauduttu riittävällä tavalla, Hämeenaho muotoili.

Datsik on menestynyt kickboxingin ja useiden erilaisten kamppailulajien harrastaja. Hän on harrastanut myös vapaaottelua ja tyrmäsi vuonna 1999 raskaassa sarjassa jopa Andrei Arlovskin.

Datsikia pidetään Venäjällä erittäin vaarallisena rikollisena ja hänet on tuomittu pakkohoitoon. Häntä syytetään useista puhelinliikkeisiin tehdyistä murroista, mutta oikeudessa hänen todettiin sairastavan skitsofreniaa, jonka vuoksi hänet määrättiin vankilan sijasta hoitoon. Häntä syytetään myös kuulumisesta uusnatsien riveihin.

Datsik karkasi kesällä 2010 Leningradin alueella olevasta psykiatrisesta sairaalasta, ja ilmaantui karkumatkansa päätteeksi yllättäen Norjaan.

Hän ilmoittautui pistoolin kanssa norjalaiselle poliisiasemalle ja pyysi poliittista turvapaikkaa. Hän kertoi joutuneensa Venäjällä kidutetuksi ja syytti, että hänen sairausdiagnoosinsa oli keksitty.

Helmikuussa norjalainen oikeusistuin päätti, että Datsik palautetaan Venäjälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt