Vankiloissa on yhä 222 vessatonta selliä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vankiloissa on yhä 222 vessatonta selliä

Vessattomia sellejä on Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Mikkelissä.

Paljuselleistä saatetaan päästä eroon vuoteen 2015 mennessä.

12.3.2011 10:57

Pirjo tekee tarpeensa paljuun tiskialtaan alle – aivan niin kuin hän on tehnyt jo kymmenen vuotta. 1970-luvulla valmistuneessa Hämeenlinnan vankilassa vain harvalla on vessa omassa sellissä.

–Jos jotakin voisi sellissä muuttaa, se on paljut, sanoo Pirjo. Vessaan menoa varten Pirjon täytyy pyytää erikseen vartijalta oven avaamista.

Suomi ei ole päässyt eroon vessattomista selleistä, vaikka muun muassa eurooppalainen kidutuksen vastainen komitea on lukuisat kerrat huomauttanut niistä. Komitean mukaan vankien on päästävä vessaan vuorokauden ajasta riippumatta.

Vankiloissa pitäisi tehdä remontteja, jotta 222 jäljellä olevaa paljuselliä voitaisiin muuttaa nykyaikaisiksi. Remontteja odotellessa vankiloihin on annettu ohje, jonka mukaan kaikki vangit pitää päästää yhteisiin vessoihin aina kun he sitä haluavat.

Mikkelin pitäisi tämän vuoden remontissa päästä eroon paljuselleistä, mutta Helsingin ja Hämeenlinnan vankiloiden remontit odottavat vielä lopullisia rahoituspäätöksiä.

Vangit: Aina ei pääse vessaan

Vankien kertomusten valossa näyttää siltä, että vartijoilla ei aina ole joko aikaa tai halua availla ovia.

–Vapautuneiden vankien tarinoiden mukaan vessaan pääsy voi joissakin tapauksissa olla kiinni siitä, kuka sattuu olemaan työvuorossa, kertoo vapautuvia vankeja auttavan Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Jukka Mäki.

Mäen mukaan erityisesti vanhemman polven vartijoilla saattaa olla sellaista asennetta, että paljut kuuluvat lusimiseen ja ovat osa vankeusrangaistusta. Esimiehet eivät hänen mukaansa vessaan pääsyn toteutumista valvo.

Vankiloiden johtajat Hämeenlinnassa tai Helsingissä vakuuttavat, että vangit pääsevät halutessaan vessaan myös yöllä. Johtajat eivät ole saaneet vangeilta valituksia siitä, etteivät he pääsisi tarpeilleen.

–Toki joskus voi olla sellainen tilanne, että vartijalla on jotain muuta, että ei heti päästä, mutta aika nopealla aikataululla kuitenkin, sanoo Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki.

Paljuselleistä eroon 2015?

Vessattomien sellien määrää on vähennetty viimeisten viiden vuoden aikana. Vielä vajaat viisi vuotta sitten niitä oli 736.

Rikosseuraamuslaitos pitää mahdollisena, että lopuistakin paljuselleistä päästäisiin eroon vuoden 2015 alkuun mennessä, jos rahat remontteihin saadaan.

Mäki toivoo aikataulun pitävän, mutta pelkää sen olevan optimistinen.

–Jo useampi hallitus peräkkäin on jarrutellut uudistuksia. Vauhti on ollut hidasta tähänkin asti, sanoo Mäki.

Suomen lisäksi paljusellejä ei ole muissa pohjoismaissa. Rikosseuraamuslaitoksen tietojen mukaan niitä löytyy lähinnä Itä- ja Etelä-Euroopasta.

Pirjon mielestä on törkeätä, että suljetulla osastolla on paljut vielä nykypäivänä. Palju haisee ikävästi lavuaarin alla, kun vaikkapa pesee käsiä tai ottaa juomavettä.

–Erityisesti kesällä haju on melkoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?