Perinteikästä huumeklinikkaa uhkaa lakkautus

Julkaistu: , Päivitetty:

Yksi Suomen perinteikkäimmistä huumehoitoklinikoista uhataan lakkauttaa.
Varsinais-Suomessa sijaitsevalla Kalliolan Kiskon klinikalla kerrotaan olevan enää muutama viikko armonaikaa.

Kalliolan klinikoiden mukaan ongelma se, ettei pitkäkestoista lääkkeetöntä hoitoa tarjoavalle klinikalle ohjata riittävästi asiakkaita.

– Jos Kiskoon ei tule maaliskuun loppuun mennessä kolmea neljää uutta hoidettavaa, silloin pannaan ovet kiinni, sanoo Kalliolan päihdetyönjohtaja Liisa Kallio.

Kiskon klinikan lakkauttamisesta puhuttiin myös viime syksynä ja toissa syksynä, kun suurasiakas Helsinki rajoitti pitkien lääkkeettömien hoitojen ostoa Kalliolasta.

Liisa Kallion mukaan Helsinki näyttää tehneen linjauksen, ettei se osta ollenkaan hoitoja Kiskon klinikalta. Helsingin sosiaalisen kuntoutuksen päällikkö Mari Aalto kuitenkin kiistää väitteen.

–Omia laitoksia mietitään aina ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen näitä ostopalvelupaikkoja. Mitään ehdotonta päätöstä Kisko-ostojen lopettamisesta ei ole tehty, sanoo Aalto.

Kallion mukaan tällä viikolla Helsinki kuitenkin epäsi maksusitoumuksen ihmiseltä, jolle oli A-klinikan selvityksissä suositeltu Kisko-hoitoa.

Ei hanskoja naulaan


Kiskossa ei lyödä hanskoja naulaan, vaikka klinikka jouduttaisiin sulkemaan. Tarkoitus on sijoittaa työntekijät tilapäisesti muihin tehtäviin, tehdä kehittämistyötä ja olla mukana, kun kaupunki seuraan kerran kilpailuttaa lääkkeetöntä huumehoitoa.

Kiskon klinikka on tarjonnut pitkää yhteisömallista huumehoitoa vuodesta 1985. Nykyään tutustumisjakso kestää pari kuukautta ja mahdollinen hoito yhteensä vuoden. Kalliolan pitkiä lääkkeettömiä hoitoja Nurmijärvellä tarjoava yksikkö lakkautettiin noin vuosi sitten asiakaspulan takia. Nurmijärvellä kuitenkin tarjotaan edelleen 28 vuorokauden mittaisia myllyhoitoja.

Keskusrikospoliisin tutkija Tuija Hietaniemi sanoi alkuviikosta, että poliisin näkökulmasta huumeongelmaisille ei tahdo järjestyä hoitopaikkoja. Aallon mukaan Helsingissä hoidontarpeen arviointiin pääsee kuitenkin ilman ajanvarausta. Kansanedustaja Satu Taiveaho (kesk.) teki niin ikään alkuviikosta eduskunnalle aloitteen hoitotakuun ulottamisesta myös päihdehoitoihin. Nykyisellään takuu koskee vain korvaushoitoa.

Aalto katsoo, ettei hoitotakuusta koituisi ongelmia – ainakaan Helsingissä, jossa kuntouttaviin laitoshoitoihin ei ole jonoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt