Äiti kertoo Aamulehdessä vauvansa rokotekuolemasta: "Tuska on ollut suuri" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Äiti kertoo Aamulehdessä vauvansa rokotekuolemasta: "Tuska on ollut suuri"

Vaasalainen äiti vaatii Aamulehden Lukijalta-palstalla, että Calmette-rokotuksen yhteys tuberkuloosikuolemiin tutkittaisiin huolellisesti.

23.2.2011 13:10

Annika Sundell kertoo, että hänen 4,5 kuukauden ikäinen poikavauvansa kuoli vuonna 2005 tuberkuloosirokotuksen aiheuttamaan tuberkuloosiin. Sundell kertoi lapsensa menehtymisestä myös IS:n haastattelussa viime elokuussa.

Sundellin mukaan rokotteen haittavaikutuksiin kuoli kaikkiaan viisi vauvaa.

"Tuska lapsen menetyksestä on ollut suuri, ja perheemme elämä meni sekaisin vuosiksi", Annika Sundell kirjoittaa Aamulehdessä.

"Vielä kamalammaksi asian on tehnyt se, että yksikään viranomainen ei ole koskaan ottanut asiasta mitään vastuuta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole koskaan ollut missään yhteydessä perheeseemme lapsen kuoleman jälkeen. Lääkevahinkovakuutuspooli korvasi lapsemme sairaala- ja hautajaiskulut."

THL:n rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino sanoo Aamulehdessä, että kun rokote muuttui vuonna 2002, haittavaikutukset lisääntyivät.

Maksa lakkasi toimimasta

Sundellien terve poika syntyi marraskuussa 2004. Vauvalle annettiin rutiinirokotukset synnytyssairaalassa.

Painajainen alkoi pari kuukautta myöhemmin. Vanhemmat huolestuivat, kun vauva alkoi nykiä kättään oudosti. Tilannetta pidettiin heti vakavana ja poika otettiin sisään sairaalaan.

- Hänelle annettiin kaikki mahdolliset lääkkeet. Seuraavana päivänä tuli siirto Tampereelle tehohoitoon, jossa selvisi saman tien, että poika on saanut Calmette-rokotteesta imusolmukkeisiin menneen tuberkuloosin, Sundell kertoi Ilta-Sanomissa elokuussa.

Vauva sai kuutta erilaista tuberkuloosilääkettä sekä nykimistä hillitseviä lääkkeitä.

- Hän piristyi ja kaikki näytti hyvältä, kunnes parin viikon kuluttua hänen maksansa lakkasi toimimasta. Lääkkeitä vaihdettiin, mutta seuraavana päivänä myös munuaiset lakkasivat toimimasta. Hoidot muuttuivat rankemmiksi ja vauva siirrettiin Helsinkiin maksansiirtoleikkausta varten, mutta tuberkuloosin takia mitään ei lopulta ollut tehtävissä.

Hätäkasteessa Joakimiksi ristitty vauva kuoli 26.3.2005.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?